Egy gép, amellyel élvezet a motoros túra – megérkezett az új BMW R 1300 GS

A BMW Motorrad szinte teljesen új ruhába öltöztette az R 1300 GS modellt, amely 12 kilogrammal könnyebb, mint az elődje, miközben a teljesítménye 145 lóerőre nőtt.

Fotó: BMW Motorrad

A BMW Motorrad több mint négy évtizeddel ezelőtt, az R 80 G/S modellel alapította meg a túraendurók kategóriáját. A boxer erőforrással ellátott BMW GS motorkerékpárok azóta is a szegmens élvonalába tartoznak. A BMW Motorrad bemutatta a modellcsalád friss tagját, az újgenerációs R 1300 GS-t.

Fotó: BMW Motorrad

Az új BMW R 1300 GS túraenduro modellt természetesen a legendás kéthengeres boxermotor hajtja.

Az 1,3 literes erőforrás 145 LE teljesítményt ad, maximális forgatónyomatéka pedig 149 Nm – ezzel ez az eddigi legerősebb sorozatgyártású BMW boxermotor. Az új elemmel ellátott EVO Telelever első, valamint az alaposan átfésült hátsó EVO Paralever hátsó futómű jóvoltából a gép még pontosabban irányítható, valamint javult annak menetstabilitása is. Kiegészítő felszereltségként érhető el az új, elektronikus vezérlésű Dinamikus futómű-állítás (DSA), amely a pillanatnyi szükségleteknek megfelelően, dinamikusan változtatja a csillapítás feszességét és a rugóállandót, valamint a terheléskiegyenlítés mértékét.

Fotó: BMW Motorrad

Az adaptív járműmagasság-szabályzás és a sportfutómű gyári extraként érhető el. Előbbi automatikusan a pillanatnyi menetkörülményekhez igazítja a motorkerékpár magasságát, amivel a lehető legnagyobb kényelmet nyújtja. Az elöl-hátul 20 milliméterrel hosszabb rugóút, valamint az opcionális, sportosan feszes hangolású, kifejezetten a GS-hez kifejlesztett sportfutómű jóvoltából a terepmotorosok is megtalálják a számításukat az új modellel. Emellett a korábbi három helyett az új R 1300 GS négy menetprogramot kínál. A „Rain” és a „Road” menetprogramok alkalmazkodnak gyakran előforduló útviszonyok többségéhez. Az „ECO” menetprogramban a legnagyobb az egy teletankkal megtehető távolság, míg a kifejezetten terepezésre szabott beállításokat alkalmazó „Enduro” program az aszfaltról letérve biztosít még intenzívebb motorozási élményt.

Fotó: BMW Motorrad

A biztonságos és kényelmes motorozást az Aktív sebességtartó automatikával (ACC) ellátott Riding Assistant, a Ráfutásos ütközés veszélyére figyelmeztető jelzés (FCW), valamint Sávváltás figyelmeztető jelzés (SWW) szolgálja. Az új R 1300 GS igen kicsi, kizárólag LED-eket alkalmazó, modellspecifikus fényrajzolatú első lámpája tisztán és egyenletesen világítja be az utat, valamint a többi közlekedő számára könnyebben észrevehetővé teszi a motor jelenlétét. Az opcionálisan rendelhető Pro első fényszóró fénysugarának alakját a bedöntés mértékének függvényében változtatja.

A lámpák így arra világítanak, amerre a motorkerékpár megy.
AMI MÉG ÉRDEKELHET