Noile BMW X5 şi X6 – bestsellerul mărcii primeşte un facelift

BMW prezintă noile ediţii actualizate ale modelelor de succes X5 și X6.

Foto: BMW

Cele două modele vor fi construite la uzina BMW Group din Spartanburg, în SUA, centrul de competenţă pentru modelele BMW X, iar lansarea lor globală începe în aprilie 2023. Portofoliul reîmprospătat de sisteme de propulsie include noi motoare termice, un sistem plug-in hybrid de ultimă generaţie pentru BMW X5 xDrive50e şi tehnologie mild-hybrid 48V pentru toate celelalte modele. De asemenea, remarcabile sunt noile sisteme pentru condus şi parcare autonome şi sistemul de control/operare complet digital iDrive cu ecran central curbat BMW bazat pe sistemul de operare BMW 8.

Foto: BMW

Includerea elementelor de design xLine ca echipare standard oferă BMW X5 prezenţă şi robusteţe vizuală crescute. Partea frontală este modelată de interpretarea proaspătă a farurilor distinctive şi a grilei BMW. Acum, noile blocuri optice au un contur mai subţire cu 35 de milimetri.

Elementele pentru lumini de zi în formă de săgeată sunt orientate spre exterior şi servesc şi ca semnalizatoare.

Air Curtains verticale şi priza de aer inferioară, completate cu detalii decorative din crom cu efect perlat şi deschideri triunghiulare în zonele exterioare, contribuie, de asemenea, la o prezenţă modernă.

Foto: BMW

Noul BMW X6 are blocuri optice subţiri, cu lumini de zi în formă de săgeată, la fel ca noul BMW X5. Caracterul dinamic este evidenţiat şi mai intens prin pachetul M Sport disponibil standard. Aici, un rol-cheie îl joacă semnătura frontală octogonală de sub grila BMW, cu deschiderile laterale generoase şi utilizarea extinsă a suprafeţelor negre. În plus, sculptura tridimensională a spoilerului faţă subliniază lăţimea şi statura robustă ale maşinii. Pachetul M Sport este disponibil ca o opţiune pentru noul BMW X5 pentru a transmite sentimentul de dinamică exclusivistă, aşa cum este standard în designul noului BMW X6.

Acum, toate variantele de model sunt disponibile cu pachetul M Sport Pro.

Foto: BMW

Interiorul noilor modele BMW X5 şi BMW X6 este definit de un accent mai mare pe soluţii digitale şi tehnologii smart. Integrarea sistemului de operare BMW 8 şi cea mai recentă generaţie a sistemului de control/operare iDrive aduce şi ecranul central curbat BMW. Este alcătuit dintr-un afişaj de informaţii de 12,3 inci (31,24 cm) în spatele volanului şi un monitor de control de 14,9 inci (37,85 cm) – ambele situate în spatele unei singure suprafeţe de sticlă. Funcţionalitatea touch a monitorului de control a adus o reducere semnificativă a numărului de butoane şi comutatoare în favoarea controlului digital pentru numeroase funcţii.

Foto: BMW

Specificaţiile standard pentru ambele modele includ acum un panou de instrumente cu suprafaţă din Sensafin – un material de piele vegană - şi un element ornamental curbat elegant din lemn fin. O altă dotare nouă este bara de lumină ambientală cu iluminare de fundal LED extrem de eficientă, integrată sub elementul ornamental din zona pasagerului din faţă. Panoul de control de pe consola centrală include suprafeţe suplimentare sensibile la atingere şi o manetă de selecţie a vitezelor nou proiectată.

Foto: BMW

Noile BMW X5 şi BMW X6 pot fi comandate la alegere cu motor pe benzină, cu opt cilindri, un motor pe benzină, cu şase cilindri dispuşi în linie, şi un motor diesel, cu şase cilindri dispuşi în linie - fiecare din cea mai recentă generaţie de propulsoare. Toate motoarele sunt combinate acum cu noua transmisie Steptronic Sport cu opt trepte, completată cu clapete de schimbare a vitezelor dispuse pe volan. Ele îşi transferă puterea prin sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive.

Toate motorizările dispun acum de sistem de propulsie plug-in hybrid sau tehnologie mild-hybrid de 48V.

Sistemul mild hybrid de generaţia a doua include utilizarea unui motor motor electric integrat în cutia de viteze. Acest motor generează o creştere a puterii de până la 12 CP şi un cuplu de 200 Nm, ajutând motorul termic să ofere o propulsie lină, dinamică, împreună cu o eficienţă ridicată.

Foto: BMW

Sistemul de propulsie pentru varianta plug-in hybrid a fost de asemenea complet reproiectat, iar modelul actualizat poartă denumirea BMW X5 xDrive50e. Un motor pe benzină, cu şase cilindri în linie, de ultimă generaţie şi un motor electric la fel de nou sunt combinate pentru a dezvolta o putere a sistemului de 490 CP şi cuplu combinat de 700 Nm. BMW X5 xDrive50e accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,8 s, oferind o autonomie electrică de 94-110 kilometri în ciclul WLTP.

Până la prezentarea versiunilor X5 M, X6 M, vârful de gamă este versiunea M60i cu noul motor V8 pe benzină, de 4,4 litri și 530 CP, care propulsează noile BMW X5 M60i xDrive şi X6 M60i xDrive de la 0 la 100 km/h în 4,3 s. BMW X5 xDrive40i şi X6 xDrive40i vin echipate cu cea mai recentă generaţie de motor de 3,0 litri, pe benzină, cu şase cilindri în linie, care dezvoltă o putere maximă de 380 CP. Motorul diesel cu şase cilindri în linie de la noile BMW X5 xDrive30d şi X6 xDrive30d îşi uneşte forţele cu sistemul mild-hybrid pentru a produce o putere maximă de 298 CP şi un cuplu maxim de 670 Nm.

Foto: BMW

Confortul şi siguranţa noilor BMW X5 şi X6 pot fi duse la un nivel superior printr-o selecţie semnificativ extinsă de sisteme de condus şi parcare autonome. Actualizările includ capacităţi îmbunătăţite pentru sistemul standard de avertizare în caz de coliziune frontală, care acum poate reduce şi riscul unei coliziuni cu bicicliştii, pietonii sau traficul din sens opus în intersecţii. Printre opţiunile disponibile acum se numără asistentul automat pentru limitarea vitezei, avertizare la ieşire, navigaţie activă, controlul vitezei pe traseu, recunoaşterea semaforului (în funcţie de piaţă), asistent pentru oprire de urgenţă, asistent pentru schimbarea benzii şi Merging Assistant.

Pe lângă camera de asistenţă pentru marşarier şi asistentul pentru marşarier, asistentul de parcare standard cuprinde acum şi funcţiile de monitorizare a deplasării şi asistentul de tractare. Iar noul Parking Assistant Professional, disponibil opţional, permite parcarea automată la intrarea în spaţii şi la ieşirea din acestea şi manevrele complete pe o distanţă de până la 200 de metri, care pot fi controlate din afara maşinii, folosind aplicaţia My BMW de pe Apple iPhone.

AMI MÉG ÉRDEKELHET