Bolwoningen, cartierul sferic

Clădirile sferice proiectate de Dries Kreijkamp sunt printre principalele atracții din Den Bosch, Olanda.

bolwoningen
Foto: Wikimedia


Valul retro a atins și anii '80, formele și soluțiile de atunci revenind în aproape fiecare domeniu al designului. Pentru o atmosferă nealterată a anilor '80, merită să vizităm orașul Den Bosch ('s-Hertogenbosch) din sudul Olandei, iar acolo zona rezidențială Bolwoningen, construită în 1984.

Foto: Instagram

La sfârșitul anilor '60 guvernul olandez a demarat dezvoltări imobiliare inovatoare la scară largă, cele 50 de clădiri în formă de minge de golf reprezentând unul dintre proiecte. Casele spațioase dar și sustenabile din punct de vedere ecologic au respectat toate cerințele guvernului. Deși clădirile au un design industrial atât în exterior, cât și în interior, designerul lor, sculptorul Dries Kreijkamp a fost inspirat de forme mult mai vechi: se baza, de fapt, pe igluurile inuite și colibele africane din lut.

Clădirile sferice cu trei etaje, realizate din beton întărit cu fibră de sticlă, au o singură intrare, nivelurile fiind conectate cu o scară interioară. La primul etaj se află dormitorul, la al doilea este baia, iar la al treilea nivel livingul, cu ferestre panoramice. În partea de jos au fost amenajate depozite.

Fotó: Wikimedia

De la predarea clădirilor până la moartea sa în 2014, Kreijkamp a lucrat la modernizarea clădirilor, care în prezent folosesc deja și energie eoliană și solară. Proiectul nu a devenit un succes răsunător, dar casele sunt folosite în permanență, iar actualii proprietari au declarat că le place să locuiască acolo – mai ales pentru atmosfera unică a zonei și clădirilor.

Localitatea Den Bosch cu o istorie bogată, fondată în secolul al 12-lea, oferă desigur și alte atracții: aici se găsește cea mai înaltă biserică gotică din Olanda, fiind și locul în care s-a născut Erasmus din Rotterdam și Hieronymus Bosch – iar în memoria pictorului renascentist a fost deschis Centrul Artistic Bosch.

Galerie foto

Foto: Wikimedia


Foto: Wikimedia


Foto: Wikimedia


Foto: Wikimedia


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


Foto: Instagram


AMI MÉG ÉRDEKELHET