Bolygómentő hétköznapi hősök

Ha néha úgy érezzük, túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy tegyünk valamit a környezetünkért, érdemes megismerkednünk olyan hétköznapi hősökkel, akik kicsiben kezdték, de példájukat rengetegen kezdték követni.

Fotó: Getty Images

A faültetés úttörője: Felix Finkbeiner

Fotó: Getty images

A német fiatal már kilencéves korában eldöntötte, hogy egymillió fa ültetését fogja elősegíteni a hazájában – végül három év alatt sikerült neki. Legújabb akciója a Trillion Tree Campaign nevet kapta, és a cél meg sem állni a billió (ezer milliárd) fáig. Ha mi magunk is csatlakoznánk a kezdeményezéshez, és a nemzetközi program keretében ültetünk egy fát, regisztrálhatjuk a térképes rendszerben. Ha pedig erre nincs lehetőségünk, a www.trilliontreecampaign.org honlapon vagy a Plant-for-the-Planet applikációban járulhatunk hozzá adománnyal az akcióhoz. Az oldalon egy számláló mutatja, hogy eddig mennyi fát ültettek az 1 billióból.

A Tisza hőse: Párdy Bence

Fotó: Instagram

Párdy Bence a Tisza-tó árterének tisztítását tűzte ki céljául, nem mindennapi eredményei pedig bizonyítják hatékony munkáját: már több mint ezer zsák, mintegy 7 tonna összegyűjtött szemétnél tart. Bence Budapestről költözött Tiszafüredre, miután részt vett a szintén szemétszedésre fókuszáló Tisza-tavi PET Kupán. Habár egyedül vágott neki a missziónak, időről időre besegítenek neki önkéntesek, illetve adományokkal is támogatták. Tevékenységét – amelyért elnyerte a Highlights of Hungary különdíjátközösségimédia-oldalán követhetjük.

A tengerpart megtisztítója: Afroz Shah

Fotó: Getty images

A mumbai ügyvéd, Afroz Shah hétvégi hobbija a tengerpart tisztítása. Akkor döntötte el, hogy ezzel foglalkozik, amikor 2015-ben visszatért gyerekkora kedves strandjára, és a főként műanyag szeméttől alig látta a homokot. Kezdeményezéséhez tömegek csatlakoztak, Afroz pedig már az ENSZ elismerését is kiérdemelte. Társaival ma már a helyieket is felkeresik, hogy felhívják a figyelmet a szelektív szemétgyűjtés és a helyes szemétlerakás módjaira. Érdemes követni az Insta-profilját, mert rendszeresen tesz fel képeket arról, ahogy a helyiekkel közösen gyűjtik a felfoghatatlan mennyiségű szemetet India partjain.

Állatmentő: Marino Morikawa

Fotó: Instagram

Gyermekként ő maga is a perui El Cascajónál horgászott, a közeli állattartók és az illegális szemétlerakás miatt azonban a tó vízminősége leromlott az évek alatt. A fiatal tudós, Marino Morikawa először a helyiek segítségével eltávolította a vízfelszínt belepő növényeket, majd nanotechnológiát és bioszűrőket alkalmazott, hogy visszahozza az egykori ökoszisztémát. Erőfeszítéseinek hála az immár tiszta tó ismét vonzó a költöző madarak számára, és a halak is szaporodnak benne.

Hogy miért fontos ennek a zöld hősök a munkája?

Mert több mint 1 milliárd ember megélhetése az erdőkhöz, és közel 3 milliárdé a tengerekhez kapcsolódik.

A föld termékenységének romlása közel 3,2 milliárd embert érint.

A következő tíz év során 1 millió faj tűnhet el a föld felszínéről – ez a jelenleg ismert fajok negyede.

Növényi eredetű táplálékaink 75%-a függ a beporzástól.

A vadállomány az utóbbi 50 évben bő 60%-os hanyatlást mutatott.

2010 és 2015 között 32 millió hektár erdő tűnt el.

Az elmúlt 150 évben a korallzátonyok csaknem fele elpusztult.

Mára az óceánok 2/3-a érintett emberi tevékenység által.

Afroz Shah tengerpart takarító akció közben

youtu.be

The Incredible Transformation Of World's Most Polluted Beach
AMI MÉG ÉRDEKELHET