Ezer indiai futókacsa védi a dél-afrikai borászat szőlőjét

Fotó: Facebook

Meglepő, mégis tradicionális módszerrel védekezik a kártevők ellen egy dél-afrikai szőlőbirtok tulajdonosa: indiai futókacsák vadásznak a tőkék között a férgekre, rovarokra és csigákra.

A technológia fejlődésének köszönhetően a a legtöbb szőlősben ma már modern módszerekkel, elsősorban vegyszerekkel védekeznek a káros élőlények ellen. A Fokváros mellett található Vergenoegd Löw borászat azonban kitart a hagyományos eszközök mellett: a birtokán jelenleg is ezer indiai futókacsa lakmározik az olyan szőlőre veszélyes állatokból, mint a csigák, levéltetvek vagy különféle férgek.

Fotó: Facebook

A dél-afrikai szőlőbirtokon már 1980 óta használják ezeket a fürge szárnyasokat, akik méretükből kifolyólag könnyedén bejutnak a szőlőtőkék közé, és kifinomult szaglásuknak köszönhetően gyors tempóban falják fel a zsákmányukat.

A nagyszámú állomány irányítására a borászat még kacsamenedzsert is alkalmaz, aki egyben a szaporítórészlegért is felel. A kacsák egyébként három “váltásban” irtják a kártevőket, hogy a pihenésük érdekében ugyanis a birtok dolgozói három csoportba osztották őket: míg az első a szaporítórészlegen „tevékenykedik”, a második pedig kint falatozik a szőlősorok között, a harmadik csoport nyugodtan sziesztázhat.

Fotó: Facebook

A futókacsák munkaideje többnyire reggel kilenckor kezdődik és délig tart, ezalatt a borászatot felkereső látogatóknak lehetőségük van egy piknik során végignézni, hogyan is dolgoznak. A szárnyasok még vakációt is kapnak, ami a szőlő érésének idejére esik. A kacsák ugyanis megtanulták, hogy a rovarok és férgek mellett a szőlőszemek is rendkívül finomak, így ebben az időszakban muszáj szabadságra küldeni őket.

Fotó: Instagram

A Vergenoegd Löw tulajdonosa egyébként azon van, hogy másokat is meggyőzzön a futókacsák hasznosságáról, hiszen az állatok nemcsak kiváló munkaerőnek számítanak, de még a környezetet sem szennyezik.


AMI MÉG ÉRDEKELHET