Vonz Portugália és szereted a bort? Íme az egyre népszerűbb, de mégsem zsúfolt Vinho Verde régió!

A Vinho Verde régió egyre nagyobb figyelmet kap a borkedvelők és a természetjárók körében is.

Fotó: Shutterstock

Túlvilági tájaival – vulkanikus részek, zöld strandok, az UNESCO által védett szőlőültetvényekkel szegélyezett, meredek hegyláncok – a portugáliai Vinho Verde egy igazi természeti kincsesbánya.

Fotó: Shutterstock

Az ország északnyugati sarkában, egészen a spanyol határig húzódó Vinho Verde régió egyedi mikroklímájának köszönhetően – két folyóval, a Minhóval és a Limával is büszkélkedhet – különleges és ízletes borokat ad, főleg enyhén pezsgős fehérborairól híres.

A Minho-völgy buja, zöld folyóvölgy, ahol több csapadék esik, mint bárhol máshol Portugáliában. Ez a mikroklíma jellemző a nagyjából 40 000 hektár szőlőültetvény egészére. A friss, alacsony alkoholtartalmú, 9,5%-os, enyhén buborékos borok a 80-as években váltak híressé. Korábban – az 1970-es évekig – a térség inkább a vörösborairól volt ismert, és ezek a tételek ma már egyre inkább kezdenek visszatérni.

A vinhão, a cainho, az alvarelhão és a pedral szőlőfajtákból friss, gyümölcsös bor készül.

​Hol érdemes kóstolni?

Fotó: esporao.com

Quinta do Ameal: a 18. században alapított birtokon kizárólag a loureiro szőlőfajtával foglalkoznak. Az ingatlan több hektárján erdős részek, többszáz éves fák – diófák, gesztenyefák, kőfenyők – sorakoznak.

Quinta da Aveleda: csodás kerttel és tóval rendelkező birtok, ahol elsétálhatunk egy 300 éves eukaliptuszfa mellett és felfedezhetjük a 19. századi konyhát is.

Quinta de Lourosa: egy igazi tanya, ahol a 27 beültetett hektáron vörös-, fehér- és rozé habzóborokat készítenek. A birtokon található egy 17. századi kápolna, de a pincészet egy szállodával is rendelkezik.

​Milyen egyéb programok várnak?

Fotó: esporao.com

A kalandvágyó típusok benevezhetnek egy izgalmas raftingra a Tâmega folyón vagy túrázhatnak az ország egyetlen nemzeti parkjában, a Peneda-Gêres Nemzeti Parkban. Itt érdemes felkeresni a látványos vízeséseket és termálfürdőket, vagy tenni egy sétát a román útvonalon, ami 58 műemléket érint: kolostorokat, templomokat, emlékműveket, hidakat, kastélyokat és tornyokat láthatunk, amelyek a régió jellegzetes román építészeti stílusát tárják elénk. De akár elindulhatunk a kanyargós Geira sétaúton is, ami a nemzeti parkot és az ősi városokat köti össze. Vagy ott van a nyolc kilométeres Paiva Walkways, ami bár nem egy könnyű menet, de az egyedülálló táj és az Európában veszélyeztettet fajok jelenléte minden nehézségért kárpótol.

A nyugodtabb programra vágyók pedig felfedezhetik a régi településeket: Amarante macskaköves utcáin sétálva századokat utazhatunk vissza az időben, nem beszélve a helyi kulináris élményekről, de Portugália legrégebbi városa, Braga is tele van látnivalóval.

AMI MÉG ÉRDEKELHET