Ai grijă în excursii la planta brânca-ursului, poate fi periculoasă!

Brânca-ursului Sosnowsky poate fi găsită de obicei doar individual, dar uneori și proliferează. Trebuie să ai grijă cu ea în timpul drumețiilor, pentru că înțepătura este dureroasă.

Foto: Wikimedia


Nu foarte diferit de brânca-ursului comună, dar mult mai puțin răspândită este specia brânca-ursului Sosnowsky, care provoacă simptome mult mai dureroase și mai neplăcute decât urzica. Ce să faci dacă atingi accidental această plantă?

​Brânca-ursului comună, preferă zonele montane și submontane de la noi din țară, unde crește pe malul pâraielor și în locurile umede și nisipoase. Numele plantei provine de la forma frunzelor, care se aseamănă cu laba ursului. Specia brânca-ursului Sosnowsky este mai spectaculoasă, deoarece crește până la 3-5 metri înălțime și are flori de 10 cm în diametru. Toxina se găsește în principal în frunzele sale mari. Copiilor le place să o rupă și să se joace cu ea, așa că mare atenție! 

Dacă vrei să faci fotografii lângă această plantă uriașă, păstrează distanța!

Foto: Wikimedia

În primul rând, sunt otrăvitoare frunzele și tulpina brâncii-ursului Sosnowsky, dar și celelalte părți supraterane ale plantei conțin substanțe toxice. Inflorescența umbrelată, care seamănă foarte mult cu mărarul, poate fi recunoscută ușor, nu trebuie atinsă! La locul „înțepăturii” pot apărea vezicule și umflături de mari dimensiuni, sensibile la lumină, care sunt foarte dureroase și se vindecă foarte greu. Vezicile și rănile amintesc cel mai mult de arsurile severe.

Dacă ai atins seva din tulpina plantei sau frunză, nu cumva să te atingi la ochi!

Foto: Wikimedia

Experții recomandă să speli imediat zona afectată cu apă cu săpun, dar cel mai bine este să o tratezi și cu un spray folosit împotriva arsurilor sau o cremă antiinflamatoare pentru înțepături de insecte, care ameliorează alergiile cutanate. Dacă nu ai la îndemână așa ceva, acoperă rana cu o haină uscată, deoarece toxina provoacă inflamație dureroasă, cu vezicule doar atunci când pielea este expusă la lumină. Substanța numită furocumarină din brânca-ursului se transformă într-o toxină sub influența luminii. Dacă rana este gravă, veziculele sunt mari sau inflamația nu dispare, mergi imediat la medic!

AMI MÉG ÉRDEKELHET