City break în România: Braşov, istorie în stil modern

Brașovul şi împrejurimile oraşului oferă tot ce-i trebuie unui turist: plimbări și sporturi de iarnă, multă istorie, tradiţii și un pic de mister.

Brașov iarna
Foto: Getty Images


Pe vreme de iarnă, un city break la Brașov poate fi o decizie foarte inspirată.

Orașul despre care se crede că ar fi fost întemeiat de cavalerii teutoni în secolul al 13-lea, la 1211, oferă multe atracţii și este punctul de plecare spre multe alte destinaţii interesante. Brașovul este locul unde nu ai cum să te plictisești nici dacă îţi propui. Sunt zeci de pârtii cu niveluri diferite de dificultate pentru iubitorii sporturilor de iarnă, atât în Poiana Brașov, cât și pe Postăvaru, puteţi practica snowboardingul sau face plimbări cu snowmobilul, dar există şi obiective turistice extrem de interesante.

Foto: 123rf

INIMA ORAŞULUI

Orice tur turistic al Brașovului începe cu Piaţa Sfatului.

Este cel mai vizitat loc al orașului, construit în 1420. Iar dacă în Evul Mediu aici era zona unde negustorii își expuneau mărfurile și erau judecate vrăjitoarele, astăzi, Piaţa Sfatului din Brașov este o zonă cochetă, de promenadă, plină de hoteluri, restaurante și cafenele, înţesată de turiști gata să pornească în explorarea atracţiilor orașului. Strada Sforii, a treia cea mai îngustă stradă din Europa, este una dintre acestea. Atestată documentar din anii 1600 ca un coridor care ajuta pompierii în munca lor, Strada Sforii are o lăţime cu doar puţin peste 1 m.

Niciun călător în Brașov nu ratează o vizită la Biserica Neagră, chiar dacă a văzut-o anterior.

Se află chiar în apropierea Pieţei Sfatului, așadar este ușor de ajuns și totodată e considerată un simbol al orașului de sub Tâmpa. Construcţia bisericii Sfânta Maria – considerată patroana orașului – a început în 1377, pe locul unei vechi bazilici și a fost terminată 100 de ani mai târziu. Impresionantul edificiu în stil gotic a fost numit Biserica Neagră după devastatorul incendiu de la sfârșitul secolului al XVII–lea.

Foto: 123rf

ZIDURI, TURNURI, BASTIOANE

O plimbare la pas pe aleea După Ziduri va prilejui descoperirea unei zone de importanţă strategică, pe vremuri, pentru oraș. Construită în anii 1500, aleea oferă o priveliște unică asupra centrului vechi al orașului. Bastionul Graft construit între anii 1515– 1521, care servea și ca mijloc de apărare al orașului, poate fi văzut în această zonă. Astăzi, Bastionul Graft adăpostește expoziţii dintre cele mai diverse. Turnul Alb și Turnul Negru – numit astfel după ce a fost incendiat – sunt edificii importante care vorbesc despre istoria tumultuoasă a orașului. Bastionul Țesătorilor, prima școală românească, unul dintre cele mai frumoase muzee din ţară, biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului și o plimbare pe muntele Tâmpa pot desăvârși un week-end perfect în Brașov. Iar după o plimbare îndelungată, o pauză la restaurantele orașului este mai mult decât binevenită.

ÎN JURUL ORAŞULUI

După ce am explorat punctele de atracţie ale orașului, avem multe locuri speciale de descoperit în împrejurimile oraşului. În afara binecunoscutei Poiana Brașov, zonă atât de populară, Brașovul are avantajul că este punctul de plecare spre multe locuri interesante, aflate în imediata apropiere a orașului sau la o distanţă rezonabilă.

Foto: 123rf

Prejmer - tradiţii surprinzătoare

La 15 km de Brașov se află Prejmer, numit și satul cu 1.000 de izvoare. Este celebru datorită bisericii fortificate incluse în patrimoniul UNESCO, cea mai veche biserică din Ţara Bârsei, construită în 1218 de cavalerii teutoni. În jurul bisericii este și o Cetate Ţărănească, împrejmuită de ziduri înalte de 12 m, care servea ca adăpost în faţa invaziilor turce. Prejmer este un loc cu tradiţii interesante– aici, cuplurile în care existau disensiuni erau închise în „odaia împăcării", trebuiau să mănânce din aceeași farfurie, cu un singur tacâm, ca astfel să le fie înlesnită împăcarea.

Foto: 123rf

Şinca Veche – Un loc plin de mister

Un loc special, la numai o oră distanţă de Brașov cu mașina, este mănăstirea rupestră Șinca Veche, numită și Templul Ursitelor. Cu o vechime de aproximativ 7.000 de ani, istoricii spun despre acest templu că este unic în lume, datând de pe vremea dacilor sau chiar înaintea acestora. Numeroase legende, unele dintre ele încărcate de mister și paranormal, învăluie acest loc. Localnicii cred însă că toate dorinţele celor care se roagă în acest lăcaș se împlinesc.

Foto: Getty Images

Râşnov – Atmosferă medievală

De la Brașov, la 20 de minute de mers cu mașina, se poate ajunge la Cetatea Râșnov, restaurată de câţiva ani. Datând din 1335, ansamblul fortificat impresionează prin aerul său medieval cuceritor. A fost cetate dacică înainte de cucerirea romană, cetate teutonă și burg ce oferea protecţie populaţiei în faţa invaziilor turce.

Foto: 123rf

Zărneşti – Rezervaţia urşilor

La numai o jumătate de oră de merscu mașina, la Zărnești, găsim cea mai mare rezervaţie de urși bruni din lume. Poveștile acestora au ajuns pe Animal Planet și National Geographic și, de acolo, în lumea întreagă. Este o destinaţie interesantă pentru adulţi și copii, dar nu mai mici de 5 ani, din motive de siguranţă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET