Expoziție specială la British Museum, cu artefacte recuperate după furt

Expoziţia "Rediscovering Gems" va fi deschisă între 15 februarie şi 15 iunie.

Foto: Pixabay


British Museum din Londra va expune o parte dintre artefactele recuperate după ce sute de obiecte au fost furate din colecţiile sale, un incident care a provocat stupoare în vara anului trecut, informează Agerpres.

Expoziţia "Rediscovering Gems" va prezenta o selecţie de 10 piese dintre sutele regăsite în timpul unei vaste operaţiuni de căutare ce a fost lansată după ce s-a anunţat în august 2023 că aproximativ 2.000 de obiecte, în special bijuterii din aur, pietre semipreţioase şi sticlărie, datând din secolul al XV-lea î.Hr. până în secolul al XIX-lea d.Hr., au dispărut din colecţiile muzeului sau au fost deteriorate. Scandalul a dus la demisia directorului British Museum, care l-a acuzat pe unul dintre foştii săi angajaţi.

Foto: Facebook

Printre obiectele furate expuse se numără pietre preţioase romane din sticlă care datează de la sfârşitul secolului I î.Hr. până la începutul secolului I d.Hr., o gravură reprezentând un bust din profil al Minervei şi un medalion reprezentând un bust al lui Cupidon. Sute de alte piese, care nu au fost furate, vor completa expoziţia. Potrivit muzeului londonez, furtul a provocat "o creştere a interesului" publicului faţă de bijuterii şi pietre preţioase. Expoziţia va prezenta "aceste capodopere incredibil de mici dar foarte apreciate", ca pe "o fereastră spre o lume mediteraneeană" ce serveşte unor scopuri estetice şi, uneori, oficiale.

Foto: Facebook

"Ceea ce a făcut posibil acest furt este faptul că multe dintre obiectele furate erau necunoscute cercetătorilor, nu erau înregistrate corespunzător şi nu se aflau în bazele noastre de date", a dezvăluit directorul interimar al muzeului, Mark Jones, pentru cotidianul The Times.

Înaintea furtului, "ar fi fost dificil să stârneşti interesul pentru aceste piese", a recunoscut el. "Dar adevărul este că sunt obiecte extraordinare şi cu o istorie fascinantă", a adăugat el. Pentru a evita ca astfel de furturi să se mai repete, muzeul londonez a lansat o amplă operaţiune de catalogare, iar Mark Jones şi-a stabilit ca obiectiv crearea, în termen de cinci ani, a unei baze de date digitale care să conţină toate cele 8 milioane de obiecte din colecţiile deţinute de British Museum.

AMI MÉG ÉRDEKELHET