Egy magyarországi épület vezeti a legjobb turisztikai látványosságokat összegző új listát!

Mi legyen a bakancslistádon, és mit érdemes kihagyni? Íme, a legjobb és a legrosszabb látványosságokat összegző lista!

Fotó: Shutterstock

Inspirációt keresel a következő nyaraláshoz? A Stasher poggyásztároló hálózat 99 turisztikai látványosságot rangsorolt a világ minden tájáról olyan adatok alapján, mint a helyi szállások minősége, a legközelebbi nemzetközi repülőtértől való távolság, a turisták biztonsága, a TripAdvisor és a Google értékelései és a népszerűség TikTok platformon. Ezek alapján minden látnivaló egy pontszámot kapott az 1-től 10 terjedő skálán – az élen pedig egy budapesti célpont végzett.

​A legjobb turisztikai látványosságok

Fotó: Shutterstock

A Stasher ranglistája alapján a budapesti parlament épülete a világ első számú turisztikai látványossága. A Dunára néző neogótikus épület 7,34 pontot kapott a lehetséges 10-ből. A Parlament átlagos Google-értékelése 4,8/5, míg a Booking.com-on a helyi szálláshelyek átlagos értékelése 8,6/10 volt. A magyar épületet bemutató TikTok-videókat eddig több mint 887 milliószor nézték meg, ráadásul Magyarország veszélyességi pontszáma csupán 1,4 az 5-ből a Global Peace indexen, vagyis nagyon biztonságosnak számít.

Fotó: Unsplash

A második helyen a párizsi Disneyland áll 7,17-es pontszámmal. A vidámparkot bemutató TikTok-posztokat 7,9 milliárdszor nézték meg, ezzel messze ez a legnépszerűbb attrakció a platformon. A helyi szálláshelyek átlagosan 8,6/10-es értékelést kaptak, a Google Reviews-ben pedig szintén jó, 4,5/5-csillagos átlagot ért el. Az 5510 hektáros vidámpark amúgy nemrég ünnepelte 30. évfordulóját, és a járványidőszak előtt, 2019-ben több mint 9,7 millió látogatót fogadott

Fotó: Shutterstock

A lista harmadik helyezettje az izlandi Kék Lagúna geotermikus mesterséges tó, 7,15-ös pontszámmal. A veszélyességi indexen elért 1,1/5-ös pontszámával Izland az egyik legbiztonságosabb ország a világon. A helyi szálláshelyek minősége is lenyűgöző, így a listán a legmagasabbak között van (9,2/10-es átlagértékelés). A látogatók véleménye is pozitív: a Google Reviews átlagpontszáma 4,6/5, míg a TripAdvisor-értékelések 80%-a "nagyon jó" vagy "kiváló" volt.

A top 5-ös listára a sevillai Plaza De España (7,13-as összpontszám) és a kambodzsai Angkor Wat (7,04) került még fel.

​A legrosszabb turisztikai látványosságok

Fotó: Shutterstock

A lista utolsó, 99. helyén a Los Angeles-i Hírességek Sétánya (Hollywood Walk of Fame) áll, mindössze 3,42-es pontszámmal – a híres látványosság a 2019-es listának is a végére került. Értékeléseikben a látogatók leginkább „piszkosnak" és „nem biztonságosnak" írják le a helyszínt, amelyik így a listán szereplő célpontok közül a legalacsonyabb pontszámot (4/5) kapta a Google Reviews-ben. Ráadásul az Egyesült Államok 3,85-ös veszélyességi indexe kifejezetten magasnak számít, ami szintén hozzájárult a Hollywood sugárút leminősítéséhez.

Fotó: Unsplash

Tádzs Mahal

A lista második legrosszabb látványossága az isztambuli bazár, a világ egyik legrégebbi bevásárlóközpontja, amely minden kategóriában rosszul teljesít, így végül 3,48-as összpontszámot ért el. Az indiai Tádzs Mahal a harmadik legrosszabb látványosság, 3,83-as pontszámmal. Főleg, mivel különösen nehezen megközelíthető nemzetközi repülőtéren keresztül, a turistáknak 219 km távolságot kell megtenniük leszállás után.

AMI MÉG ÉRDEKELHET