Cafea și apă – când se bea? Ne ajută specialistul!

Se vorbește mult despre importanţa consumului de apă, însă mai puţin despre motivul pentru care se recomandă un pahar cu apă alături de cafea.


Există două concepții de bază: unii spun că apa se consumă înaintea cafelei, alții după. Prima metodă își are originea la italieni, care vor să simtă la intensitate maximă aroma cafelei, de aceea înainte de a savura cafeaua, își curăță cavitatea bucală cu un strop de apă. Astfel simt mult mai intens gustul cafelei espresso, care va persista astfel cel puțin 15 minute.

Consumul de apă după cafea are rol în menținerea sănătății. Se știe că boabele de cafea și licoarea pregătită din acestea au efect diuretic asupra organismului, așadar se recomandă completarea imediată a cantității de apă eliminată din organism, mai cu seamă după cafeaua de dimineață – astfel se evită deshidratarea organismului. Efectul acid al cafelei crește cantitatea de acid gastric, astfel putem „scăpa" cu o ușoară și trecătoare arsură în zona stomacului, însă în timp cafeaua poate provoca boala refluxului esofagian, așa că este recomandat să diluăm cafeaua înghițită cu puțină apă.

Se știe că prin consum de apă se poate evita așa numitul „coffeine crash", reușind să ținem în frâu efectul energizant al teobrominei asupra organismului, dar și oboseala subită care apare frecvent la o jumătate de oră după consumarea cafelei. Apa ingerată lângă cafea stabilizează eventuala creștere a tensiunii arteriale cauzate de cafeină, prevenind și palpitațiile. Mai are și un aspect estetic: dinții nu se vor colora de la tanină dacă bem după cafea un pahar cu apă.

Foto: 123rf.com

Cu toate că legăm majoritatea informațiilor pe care le avem despre cultura cafelei de italieni, acest obicei își are originile în Austria, unde în a doua jumătate a anilor 1600 era la modă servirea cafelei alături de un pahar cu apă. A pornit de aici și a cucerit încet întreaga Europa. În România, abia în anii socialismului oamenii au început să bea apă după cafea – gustul cafelei de atunci era puternic și amărui, fiind consumat în primul rând pentru efectul său și nu pentru savoare.

Ce spune specialistul?

Foto: Drive

BÁLINT UNYI, specialist MOL Gastro

„Recomand consumul de apă și înainte, și după cafea. Înainte, pentru ca gustul să aibă un impact perfect, iar după, pentru că toate combinaţiile de gust dintre cafea și apă lasă arome interesante pe papilele gustative. Dacă bem apă plată după cafea, vom simţi o aromă interesantă pe limbă; spre exemplu în Spania și Portugalia se consumă apă minerală sau carbogazoasă după cafea, aceasta lăsând în gură un gust ușor sărat."

AMI MÉG ÉRDEKELHET