Un studiu genetic recent a dezvăluit secretele cafelei arabica

Cafeaua arabica a fost cultivată pentru prima dată de locuitorii din Etiopia şi Yemen, răspândindu-se ulterior în întreaga lume.

Foto: Shutterstock


Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Se estimează că sunt consumate zilnic 2,25 miliarde de ceşti de cafea. De asemenea, este una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri, iar cafeaua arabica reprezintă majoritatea producţiei mondiale de cafea. O cercetare nouă a demonstrat că populaţia speciei de cafea arabica a cunoscut ascensiunea, dar şi declinul de-a lungul mileniilor, odată cu încălzirea şi răcirea climei.

Oamenii de ştiinţă au descifrat genomul cafelei arabica ajungând până la originile acesteia, o încrucişare naturală între alte două specii de cafea, produsă în urmă cu între 610.000 şi un milion de ani, în pădurile din Etiopia. Conform constatărilor, această specie de cafea este mai veche decât specia noastră, Homo sapiens, apărută în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, transmite Agerpres. Cercetătorii au secvenţiat genomurile a 39 de soiuri de cafea arabica, inclusiv cele ale unui specimen din secolul al XVIII-lea, pentru a crea genomul de cea mai bună calitate de până acum al speciei, a cărei denumire ştiinţifică este Coffea arabica. Specimenul din secolul al XVIII-lea secvenţiat în cadrul studiului provine dintr-un eşantion păstrat la Londra, folosit de naturalistul suedez Carl Linnaeus pentru a denumi specia Coffea.

Foto: Shutterstock

"Cafeaua şi omenirea sunt strâns legate de-a lungul istoriei. În multe state producătoare, cafeaua arabica reprezintă mai mult decât o cultură agricolă, ea face parte din cultura şi din tradiţia ţărilor”, a declarat Patrick Descombes, profesor la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie (EPFL), unul dintre conducătorii studiului. Potrivit constatărilor, cafeaua arabica prezintă o diversitate genetică scăzută din cauza unui istoric de consangvinizare şi a dimensiunii reduse a populaţiei sale. Specia, sensibilă la dăunători şi boli, poate fi cultivată într-un număr limitat de localităţi în care condiţiile climatice sunt favorabile, iar ameninţarea unor boli este mai redusă. Cercetarea "deschide calea către noi abordări de creştere", care vor duce "la dezvoltarea de noi soiuri cu rezistenţă îmbunătăţită la boli, la schimbările climatice şi cu noi calităţi" în ceea ce priveşte aroma, a precizat Descombes.

Foto: Shutterstock

Potrivit cercetătorilor, cafeaua arabica s-a format ca urmare a unei hibridizări naturale între două specii, Coffea canephora şi Coffea eugenioides. Specia canephora se numeşte cafea robusta, al cărei genom a fost secvenţiat în 2014. Robusta este folosită de obicei sub formă de cafea instant, în timp ce arabica este considerată o cafea cu aromă superioară, fiind apreciată în general pentru gustul său mai echilibrat şi mai fin. Specia robusta este originară din pădurile din Africa ecuatorială. "Robusta este cunoscută şi pentru că este destul de rezistentă la principalii dăunători şi boli ale cafelei - de aici şi numele său robusta, de la robust", a spus Descombes. Specia de cafea eugenioides creşte la altitudini mari, în Kenya.

AMI MÉG ÉRDEKELHET