Care este cea mai frumoasă cafenea din Praga? Descoperă Café Imperial!

Café Imperial este populară atât în rândul localnicilor, cât și al turiștilor, oferind un lux la prețuri accesibile și respectând în același timp bogatele tradiții gastronomice cehe.

An de an, Praga atrage turiștii care caută și atmosfera istorică unică a orașului. Unul dintre cele mai bune locuri pentru a experimenta acest lucru este Café Imperial, locul emblematic al capitalei cehe, care este și cel mai bun restaurant tradițional din lume.

Foto: Café Imperial

Situat în centrul orașului, Imperial Hotel este unul dintre cele mai remarcabile exemple ale stilului art deco din capitala cehă, construit de celebrul proprietar de hoteluri Jan Kolář. Vizitând Praga, nu trebuie să ratăm această clădire magnifică, în care din fiecare colț radiază atmosfera istoriei cehe a secolului XX.

Cafeneaua este situată la parterul hotelului, a cărui fațadă Art Deco ornamentată cu elemente cubiste este completată cu decorațiuni interioare cu mozaicuri Art Nouveau. Atmosfera istorică a frumoasei clădiri, deschisă în 1914, se bazează pe materialele de lux folosite: marmură, lemn masiv și textile scumpe.

Foto: Café Imperial

Barul de vinuri în stil moravian este acoperit cu gresie cu model de struguri, iar în salonul Topaz putem admira un mozaic din lemn (monument protejat). Decorul original din ceramică Art Nouveau de pe pereții salonului Diamond cu acoperiș de sticlă și tavanele cu mozaic creează o atmosferă de basm, sporită și mai mult de ferestrele mari cu vedere la strada plină de viață.

Imediat după deschidere, Café Imperial a devenit un popular loc de întâlnire al praghezilor. Similar altor cafenele europene celebre, și la Imperial cercul clienților obișnuiți era format din scriitori, artiști și actori. Printre alții, până la sfârșitul anilor 1930, au trecut pe aici primul președinte al Cehoslovaciei, Tomáš Garrigue Masaryk, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, Franz Kafka, născut la Praga, și renumitul compozitor Leoš Janáček.

Foto: Café Imperial

Hotelul și odată cu el cafeneaua și-au trăit perioada de glorie între 1918 și 1939. Când armata germană a ocupat Praga în 1939, ocupanții se distrau cu plăcere la Café Imperial, așa că cehii, alegând un mod special de rezistență, l-au evitat. După război, și-a recăpătat vechea glorie pentru o vreme, dar naționalizarea din 1948 i-a pecetluit pentru decenii soarta: a devenit proprietate sindicală, s-a degradat treptat, apoi a fost închis definitiv în anii 1980.

Foto: Café Imperial

Renovarea a trebuit să aștepte până în 2007, după care Café Imperial și-a redeschis porțile pentru oaspeții care pot savura specialități de cafea delicioase și aromate, mâncare și băuturi excelente într-un mediu care amintește de spiritul pașnic al Primei Republici.

În 2021, Café Imperial a fost inclus ca singurul restaurant ceh pe lista TasteAtlas TOP 100, iar în categoria celor mai bune restaurante tradiționale a devenit chiar lider mondial. Juriul a evidențiat în special oferta gastronomică a cafenelei-restaurant, respectarea tradițiilor și frumoasa arhitectură interioară Art Nouveau.

AMI MÉG ÉRDEKELHET