O bucățică de istorie: Caffè Florian din Veneția

În orașul construit pe mare, aproape fiecare clădire are propria sa istorie. Nici cea mai veche cafenea din Italia, Caffè Florian, nu este o excepție.

Foto: Shutterstock

Cafeneaua a fost deschisă în 1720 de către antreprenorul italian Floriano Francesconi în Piazza San Marco. Inițial a fost numită Caffè alla Venezia trionfante, adică „Veneția triumfătoare”, dar locuitorii au denumit-o recent Caffè Florian, după primul proprietar.

www.youtube.com

VENEZIA: My favorite spot: Caffe Florian.

Caffè Florian a fost încă de la început un loc de întâlnire important pentru artiști, scriitori, poeți, politicieni și, bineînțeles, cetățeni bogați italieni și străini, dar timp de 40 de ani, până la deschiderea Caffè Greco din Roma în 1760, n-a avut concurență pe piața cafenelelor din Italia.

Eleganta cafenea Florian și-a păstrat farmecul până astăzi. Terasa cu vedere la Piața San Marco este unul dintre centrele vieții culturale venețiene, iar interioarele bogat decorate sunt de-a dreptul uluitoare. Atmosfera interiorului care evocă secolul al XIX-lea este îmbunătățită și mai mult de scaunele de catifea, mesele de marmură, decorațiunile aurite ale pereților și picturile murale. Cele cinci săli dezvoltate treptat de-a lungul secolelor trecute au fost înzestrate cu semnificații diferite. „Sala degli Uomini Illustri” aduce un omagiu oamenilor celebri, în sala anotimpurilor (Sala delle Stagioni) patru figuri feminine întruchipează cele patru anotimpuri, Sala Orientale este decorată cu motive din Orientul Îndepărtat, iar în Sala del Senato dedicată științei și artei putem descoperi și simboluri masonice. O a cincea sală (Sala della Libertà), decorată în stil Art Nouveau, a fost construită în 1920 pentru a marca cea de-a 200-a aniversare a Caffè Florian.

Cafeneaua situată sub arcadele din Piața San Marco organizează în mod regulat expoziții, evenimente artistice și culturale. În 1895 aici s-a născut ideea Bienalei de la Veneția, dar în cafenea au fost filmate și scene din multe filme celebre – cum ar fi de exemplu „Talentatul domn Ripley” cu Matt Damon în rolul principal, precum și „De-a lungul verii” realizat în 1955 cu Katherine Hepburn.

Foto: Shutterstock

Deși probabil că nu există turiști care ar vizita Veneția doar pentru a savura un espresso sau un cappuccino italian adevărat pe terasa lui Florian, ar fi o greșeală să ratăm această cafenea cu o lungă istorie când vizităm orașul. Putem sorbi cafeaua noastră preferată într-un loc în care Casanova, Carlo Goldoni, Goethe, Mark Twain, Thomas Mann, Marcel Proust, Ernest Hemingway, Claude Monet sau Charlie Chaplin au fost clienți obișnuiți. Este adevărat că nicăieri în lume nu se vinde o cafea la fel de scumpă ca aici (12-20 de euro), dar la fel de adevărat este că va fi servită pe o tavă de argint de un chelner în sacou alb cu papion. Și factura include, bineînțeles, și muzica orchestrei live.

AMI MÉG ÉRDEKELHET