Cairo Eye: a piramisok egy óriáskerékből nézve!

Afrika legnagyobb óriáskereke a tervek szerint jövőre kezdi meg működését Kairóban.

A hatalmas kilátókerék 120 méter magasra emelkedik majd az egyiptomi főváros központjának közelében található Zamalek negyed fölé. A Cairo Eye a világ ötödik legnagyobb óriáskereke lesz a londoni, a dubaji, a Las Vegas-i és a szingapúri után.


Foto: Kengo Kuma & Associates

A 30 millió dolláros befektetésből épülő Cairo Eye 48 darab, egyenként nyolcszemélyes kabint forgat majd, a komplexumhoz vendéglőt és rendezvényterem is tartozik. A működtetők szerint a legmagasabb pontról tiszta időben 50 kilométeres távolságra is el lehet majd látni, azaz láthatóak lesznek a gízai piramisok is.

A befektetés hatalmas lehetőségnek tűnik az egyiptomi főváros számára. Az elmúlt években a szomszédváros Gíza, ahol a Szfinx és a piramisok is találhatók, kapta a turisztikai projektek nagy részét – a várva várt Nagy Egyiptomi Múzeumtól kezdve egészen az új piramislátogató központig és a nemrégiben megnyílt Szfinx Nemzetközi Repülőtérig. Egyiptom azonban most elköteleződött a kairói turizmus fejlesztése mellett is – a Cairo Eye mellett erről tanúskodik a Nílus folyó mentén hamarosan megnyíló 5 kilométeres, Ahl Misr Walkway nevű sétány is. Az óriáskereket is magába foglaló turisztikai központ szinte mindennel büszkélkedhet, színházaktól és vendéglőktől kezdve egészen a több mint 50, a Nílusra nyíló kereskedelmi helyiségig.

A Cairo Eye azonban komoly gondokkal is küzd – elsősorban az egyiptomi főváros hírhedt közlekedése miatt. A javasolt megoldások között szerepel a Cairo Eye Nile vízitaxi-rendszer elindítása, egy hop-on/hop-off típusú buszvonal és egy új, 500 autót befogadó parkoló.

AMI MÉG ÉRDEKELHET