Excursii memorabile – Escapadă la Lacul Scutari (Partea a II-a)

La Lacul Scutari ne putem reîncărca bateriile într-un mediu natural uimitor, în timp ce descoperim localităţi fermecătoare și bucate locale memorabile.

Foto: Shutterstock

Apă de un albastru adânc într-o vale cu stânci, înconjurată de păduri verzi și munţi blânzi, unde vizitatorii sunt așteptaţi de natura neatinsă și liniștea celui mai mare lac din Peninsula Balcanică. Aici ne putem relaxa complet timp de câteva zile, putem explora peisajul rural pe uscat și pe apă și putem gusta aromele bucătăriei celor două ţări. În cea de-a doua parte a seriei noastre, îți prezentăm principalele atracții și destinații din zona Lacului Scutari.


PAVLOVA STRANA

Foto: Pixabay

Din cel mai popular punct de observaţie al lacului putem vedea cotul de potcoavă al râului Crnojevica ce se varsă în Scutari. Apa împletită cu plante luxuriante curge blând, iar priveliștea lacului, care se ridică pe fundalul râului înconjurat de munţi, oferă un subiect foto perfect din zori devreme până seara târziu.

MĂNĂSTIREA KOM

Pe partea muntenegreană, pe dealul micuţei insule Odrinska gora, o mănăstire ortodoxă medievală se înalţă deasupra valurilor, singura dintre semenele sale din jurul lacului care se laudă cu fresce din secolul al XV-lea. În apropiata Biševina putem face cunoștinţă cu tradiţiile gastronomice locale, meniul restaurantului prietenos incluzând pește, scoici de lac și carne de vânat.

VIRPAZAR

Foto: Shutterstock

Cea mai mare așezare de pe mal amintește de regiunea lacurilor din nordul Italiei cu imaginea caselor sale mici și a turnurilor zvelte ale bisericilor care se reflectă în apă și cu străduţele cu atmosferă liniștită ce ascund restaurante plăcute. După prânz, să urcăm până la cetatea medievală Besac, construită de turci, care veghează asupra orașului și să ne bucurăm de panorama lacului!

PELICANI

Nu este o coincidenţă faptul că Lacul Scutari este inclus în lista zonelor umede de importanţă internaţională a Convenţiei Ramsari: bogata sa faună este în sine uimitoare, și aici poate fi găsită și una dintre ultimele colonii europene de pelicani dalmaţi. Deși nu putem vâsli printre animale, în timpul tururilor pe apă putem observa de la distanţă aceste păsări deosebite.

SHKODËR

Foto: Pixabay

Orașul de 100 de mii de locuitori de pe coasta albaneză oferă un program pentru o zi întreagă. Să închiriem o bicicletă, să vizităm castelul Rozafa ridicat în vârful muntelui, moscheea Ebu Becker și podul Mesi construit în stil otoman. Găsim cele mai bune cafenele pe romantica stradă pietonală Rruga Kolë Idromeno. Să nu uităm să cumpărăm un bilet de intrare în Marubi, singurul muzeu foto al ţării.

AMI MÉG ÉRDEKELHET