Bali va introduce o taxă turistică începând cu 14 februarie

Indonezia este o altă țară dintr-un lung șir de state care încearcă să își reglementeze propriul sector turistic prin măsuri financiare.

Foto: Shutterstock


Anunțată în 2023 de guvernul regional din Bali, taxa de turism pentru toți vizitatorii străini care intră pe insulă va intra acum oficial în vigoare la 14 februarie. În valoare de 150.000 de rupii indoneziene (aproximativ 9 euro) pe persoană și pe intrare, taxa se adaugă la taxa de 500.000 de rupii (aproximativ 29 de euro) pentru o viză de 30 de zile în Indonezia. Potrivit guvernului, taxa ar trebui să contribuie la combaterea consecințelor turismului de masă și la conservarea patrimoniului natural și cultural al insulei.

Foto: Shutterstock

Taxa de turism va trebui să fie plătită de fiecare călător internațional care ajunge pe insulă, inclusiv de copii, indiferent dacă acesta sosește cu avionul sau cu barca. Dacă aceștia pleacă din Bali, chiar și pentru câteva zile sau chiar dacă vizitează o altă parte a Indoneziei, vor trebui să plătească din nou taxa la întoarcere. Există, totuși, trei excepții: Nusa Penida, Nusa Lembongan și Nusa Ceningan, deoarece aceste trei insule aparțin provinciei Bali.

Foto: Shutterstock

Chiar dacă, potrivit autorității locale pentru turism, procesarea taxei nu ar trebui să dureze mai mult de jumate de minut pe persoană, guvernul îi sfătuiește pe toți turiștii să plătească taxa în avans prin intermediul site-ului oficial Love Bali. După efectuarea plății, vizitatorii vor primi prin un voucher, pe care îl vor putea scana la sosire.

Există în continuare destul de multă confuzie în jurul acestei taxe, așa că deocamdată nu este clar cum anume va verifica guvernul balinez dacă turiștii au plătit sau nu taxa. În plus, se pot face excepții pentru deținătorii de vize pe termen lung, dacă aceștia depun o cerere cu cel puțin o lună înainte, dar modul în care se va aplica această scutire rămâne, de asemenea, neclar.

Foto: Shutterstock

În ceea ce privește utilizarea fondurilor, potrivit oficialilor, banii vor fi direcționați către mai multe cauze, având în vedere conservarea insulei:

  • mai buna gestionare a turismului
  • menținerea culturii și tradițiilor
  • curățarea mediului înconjurător
  • îmbunătățirea ordinii, a confortului și a siguranței
  • îmbunătățirea infrastructurii și a facilităților de transport public
  • îmbunătățirea serviciilor de informare turistică
  • servicii de gestionare a dezastrelor.

Rămâne de văzut care va fi impactul taxei asupra turismului din Bali. Interesant este că, în același timp în care Bali introduce o taxă turistică, Thailanda a anunțat că va reduce taxele pe alcool și pe divertisment, pentru a revigora industria turismului, care încă se recuperează în urma pandemiei Covid-19.

AMI MÉG ÉRDEKELHET