De ce a dispărut din Google Maps linia de autobuz spre cel mai frumos parc din Barcelona?

Barcelona a venit cu un instrument surprinzător de simplu în lupta împotriva turismului excesiv: autoritățile au scos un traseu de autobuz de pe Google Maps. Ținându-l secret față de turiști, localnicii în vârstă în sfârșit pot găsi un loc în autobuz.

Foto: Shutterstock


Localnicii din destinații populare din întreaga lume au cerut să se ia măsuri pentru a aborda o gamă largă de preocupări legate de turismul excesiv, de la creșterea prețurilor, pierderea de locuințe și chiar a meselor din restaurante, până la daunele aduse mediului și supraexploatarea resurselor, precum și aglomerația de pe străzi și din transportul public.

Barcelona a luat deja mai multe măsuri pentru a combate aceste probleme, inclusiv o suspendare a oricărei aprobări de noi hoteluri și apartamente de închiriat în scop turistic, pusă în aplicare în 2017, precum și acțiuni pentru a aborda "sentimentul de colaps" creat de numărul mare de sosiri de pe navele de croazieră. Dar acest lucru nu i-a ajutat pe locuitorii unui cartier. O rută de autobuz care înconjoară zonele colinare Gràcia și La Salut, devenise atât de copleșită de turiști, încât populația locală, în special rezidenții în vârstă, găseau cu greu loc, iar "oamenii cu bastoane erau lăsați să aștepte următorul autobuz", a declarat presei un localnic în vârstă de 75 de ani, Luz López.

Foto: Shutterstock

PARCUL GÜELL

Linia 116 este operată cu un microbuz de 20 de locuri, suficient de mic pentru a se deplasa pe străzile înguste din Gràcia. Dar, din cauza unei opriri pe care o face la Parcul Güell - un parc de 12 hectare cu elemente sculpturale realizate de renumitul arhitect catalan Antoni Gaudi - autobuzul devenise supraaglomerat, punând localnicii la coadă. Pentru a rezolva problema, consilierii municipali au pus în aplicare o soluție atât de simplă, încât rezidenților li s-a părut ridicolă la început: eliminarea traseului de autobuz din căutările de rute și din alte aplicații de hartă de pe internet. Cesca Sánchez, de la asociația de cartier Park Güell, a declarat pentru elDiario. "Am râs când am auzit prima dată ideea, deoarece părea absurdă și inutilă", a spus ea.

Foto: TMB

Dar consiliul a reușit să colaboreze cu furnizorii de aplicații de transport "pentru a îmbunătăți mobilitatea în cartierul La Salut, în jurul accesului principal la Park Güell, ceea ce a inclus, printre altele, o măsură pentru a vedea dacă acest autobuz ar putea fi eliminat din aplicațiile de mobilitate", a declarat un purtător de cuvânt al consiliului. În timp ce autoritățile orașului spun că este prea devreme pentru a evalua dacă măsura a fost eficientă, localnicii raportează un impact pozitiv imediat al "camuflării" traseului. "Suntem uimiți, pentru că măsura chiar este eficientă", a declarat doamna Sanchez.

AMI MÉG ÉRDEKELHET