Dubai va lansa un serviciu de taxi aerian până în 2026

Destinație populară și în rândul turiștilor români, orașul Dubai este pe cale să devină prima metropolă din lume cu un serviciu regulat de taxi aerian.

Foto: Facebook

Dacă noul acord între firma americană Joby Aviation și Autoritatea pentru drumuri și transporturi din Dubai (RTA) va fi respectat, taxiurile aeriene ar putea funcționa în Emiratele Arabe Unite începând cu anul 2026, iar unele servicii ar putea fi puse în funcțiune chiar de anul viitor. Asemănătoare cu elicopterele și folosind decolarea și aterizarea verticală, așa-numitele taxiuri aeriene eVTOL au emisii de operare zero.

Având loc pentru un pilot și patru pasageri, taxiul aerian are o viteză maximă de aproximativ 321 km/h și ar putea reduce timpul de călătorie pentru pasagerii care se îndreaptă de la Aeroportul Internațional Dubai (DXB) către insula artificială Palm Jumeirah la doar 10 minute, în loc de 45 de minute, cât durează în prezent pe șosea. Costul unei călătorii cu un taxi aerian nu a fost încă stabilit, dar a fost modelat ca fiind similar cu cel al opțiunilor de transport în comun existente.

Foto: Facebook

Pe lângă aeroport și Palm Jumeirah, au fost propuse și alte zone de decolare și aterizare, inclusiv Dubai Marina și Dubai Downtown. Compania britanică de infrastructură Skyports va proiecta, fabrica și administra primele patru "vertiporturi" din Dubai. Acestea se vor baza, fără îndoială, pe conceptele anterioare ale firmei Foster+Partners, al cărei șef de studio, David Summerfield, a lăudat capacitatea taxiului aerian de a asigura "călătorii durabile și fără întreruperi în oraș pentru pasagerii internaționali și interni".

În contextul unui spațiu competitiv al taxiurilor aeriene, în care compania germană Lillium și vecinul californian Archer, susținut de Boeing, se luptă, printre altele, pentru investitori, certificări și contracte, Joby și-a scos capul deasupra parapetului. A strâns mai mult de două miliarde de dolari și a prezentat o tehnologie despre care susține că face cabinele sale mai silențioase decât altele, precum și obținerea unor autorizații esențiale de la Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA), înființarea a două baze de producție în California și Ohio și efectuarea de zboruri de testare în New York.

Foto: jobyaviation.com

Fondatorul și directorul general al Joby, JoeBen Bevirt, a identificat o serie de elemente de bază în afacerea din Dubai, despre care spune că o vor face să se dezvolte. Printre acestea se numără o cale definită pentru operațiuni; infrastructura potrivită și parteneriate puternice; și aeronavele potrivite, în special în ceea ce privește capacitatea și autonomia.

Investitorii par să fie de acord cu el: Valoarea acțiunilor Joby a înregistrat creșteri de 6% de la anunțarea contractului din Dubai – un acord deosebit de favorabil pentru Joby datorită unei clauze de exclusivitate de șase ani care îi acordă firmei drepturi exclusive de operare a taxiurilor aeriene în Dubai pentru o perioadă suficient de lungă pentru a-și consolida prezența și recunoașterea mărcii.


AMI MÉG ÉRDEKELHET