3 locuri din Europa în care nu trebuie să te temi de caniculă

Irlanda, Scoția, Suedia – înainte nu erau cu adevărat destinații de vacanță de vară, dar criza climatică a schimbat și asta.

Femeie pe deal cu umbrelă
Foto: Shutterstock

Valul de căldură extremă din acest an i-a făcut pe mulți să renunțe la destinaţiile mediteraneene de vacanţă, temperaturile apropiindu-se de 40 de grade Celsius (cu toate acestea, aici vă oferim câteva sfaturi pentru a gestiona astfel de situații). Astfel că vă prezentăm locuri din Europa unde este cu aproximativ 15-20 de grade mai răcoare decât în sudul continentului.

Irlanda

Foto: Shutterstock

Dacă zbori spre Dublin, să nu fii surprins dacă găsești la aeroport o vreme de început de primăvară: 16-20 de grade, mult vânt și ploaie. Dacă plănuiești să petreci o săptămână în capitală, va trebui să fii pregătit pentru practic orice fel de vreme, iar dacă pe lista ta se află și excursii în natură, va trebui să fii pregătit cu mai multe haine. Indiferent dacă te afli în Dublin, Galway sau Cork, nu te aștepta la o medie mai mare de 16 grade - chiar dacă există un val de căldură, termometrul nu va depăși 25 de grade..

Foto: Pixabay

Când ești în căutarea unui loc interesant de vizitat, du-te la una dintre cele mai vechi clădiri din lume: Newgrange, construită în al 4-lea mileniu î.Hr.

Este una dintre cele mai mari clădiri antice care au supraviețuit până în zilele noastre.

Planul de etaj al mormântului subteran este în formă de cruce. Inelul de piatră care înconjoară dealul este aproape intact. Persoane importante au fost îngropate aici, iar pietrele sunt decorate cu forme geometrice tipice epocii. La solstițiul de iarnă, soarele strălucește prin intrare, astfel încât camera care de regulă e complet întunecată, este inundată de lumină.

Scoția

Foto: Shutterstock

În Scoția este plăcut de răcoaroasă, chiar dacă în Țara Galilor și în Anglia este mult mai cald.

Explorează capitala, Edinburgh, în două sau trei zile, iar dacă îți place seria Harry Potter (pe care J.K. Rowling a început s-o scrie aici), poți rezerva și plimbări tematice. Potrivit instagrammerilor, Castelul Edinburgh este unul dintre cele mai frumoase zece palate din lume: se află în vârful unei roci vulcanice, formate acum 350 de milioane de ani, denumită Castle Rock. Cetatea este unul dintre cele mai importante situri istorice din Scoția, deschis pentru vizitatori pe tot parcursul anului.

Foto: Shutterstock

După ce ai explorat capitala, îndreaptă-te spre Highlands din Scoția!

Nici acolo nu va trebui să suferi de căldură - de fapt, îmbracă-te în mai multe straturi. Există o vorbă veche despre vremea din Highlands - dacă ceva nu îți place, mergi douăzeci de minute în altă direcție și vei găsi cu siguranță ceva diferit. Highlands nu este în niciun caz doar o parte geografică a Scoției, ea se distinge din punct de vedere lingvistic, cultural și natural. Este casa lui Nessie, legendarul monstru de apă, a celor mai înalți munți din Marea Britanie și oferă unele dintre cele mai frumoase peisaje.

Suedia

Foto: Shutterstock

Adaugă pe listă și Stockholm, capitala Suediei, unde vara sunt maximum 20-24 de grade, iar dacă tot vrei să stai la răcoare, există o mulțime de muzee și activități culturale. Dacă ai chef de o masă bună, o vei găsi pe Kungsholmen, unde te așteaptă delicii culinare. Kungsholmen este o insulă în lacul Mälaren, cu o coastă de 10 kilometri. Poți face caiac și naviga de-a lungul canalelor sau poți merge la un picnic în Parcul Rålambshovs, iar în zonă există o mulțime de brutării și bistrouri pentru a te aproviziona cu bunătăți. După ce ai mâncat și ai lenevit, poți face mișcare în numeroasele facilități sportive gratuite în aer liber.

Foto: Shutterstock

După capitală, fă o excursie de o zi la Göteborg și Malmö, unde temperaturile sunt, de asemenea, prietenoase.

Apoi îndreaptă-te spre nord, direct în Laponia, care este de asemenea frumoasă vara, și sunt șanse să nu întâlnești prea mulți turiști în această zonă. Drumeții dincolo de Cercul Polar? Pe de o parte, ia-ți echipamentul de drumeție de iarnă, iar pe de altă parte, asigură-te că vei căuta drumeții ghidate în Parcul Național Abisko. Ține cont de faptul că soarele nu apune complet noaptea în nord în această perioadă a anului, așa că alege o cazare care poate fi complet întunecată.

AMI MÉG ÉRDEKELHET