Satul francez cu doar 821 de locuitori care atrage iubitorii de cărți

Cincisprezece librării și peste douăzeci de ateliere de artă dintr-un singur sat din sudul Franței au creat o scenă artistică vibrantă în ultimele trei decenii.

Montolieu, Franța librărie
Foto: Shutterstock


Cu casele sale roșii imaculate, capela romantică și străzile înguste, Montolieu, la poalele Masivului Central Francez, este un caz exemplar al vieții rurale franceze. Cu toate acestea, este un loc foarte special, izbitor de diferit de alte localități din regiune, cu mesele sale de lemn din librăriile stradale care arată ca o bibliotecă în aer liber. Cu nu mai puțin de 15 librării și peste 20 de galerii publice și private pentru cei 821 de locuitori, vizitatorii săi sunt în principal iubitori de cultură.

Foto: Shutterstock

Totuși, povestea nu a început aici, ci în orașul vecin Carcassone, în anii 1990, unde librarul și colecționarul belgian Michel Braibant i-a molipsit pe localnici cu pasiunea sa pentru cărți. El a fost cel care a strâns banii pentru a înființa Musée des Arts et Métiers du Livre, una dintre poveștile de succes ale Montolieu, și a încurajat colecționarii din Carcassone să deschidă librării în satul vecin.

Foto: Shutterstock

Montolieu

Succesul acestor inițiative este ilustrat de povestea lui Sophie Chaverou și a lui Sébastien Ducrocq, a căror librărie și galerie de artă și design din Montolieu s-a dovedit mult mai profitabilă decât cele din Toulouse. Cuplul a renunțat la viața de la oraș în 2010 și s-a mutat în acest sat pitoresc.

Foto: Unsplash

Alături de literatură, și alte discipline artistice și-au găsit locul la Montolieu.

Muzeul Coopérative-Musée Cérés FRANCO și centrul cultural Pôle Culturel de la Manufacture oferă o succesiune de expoziții contemporane, spectacole, festivaluri și concerte. Acesta din urmă a fost inițial o fabrică de textile, dar clădirea de 14.000 de metri pătrați găzduiește acum și faimoasa bucătărie rurală franceză de renume mondial, prin restaurantul L'Apostrophe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET