Joburi de vis și voluntariat – cum să călătorești cu buget redus (Partea a III-a)

Atunci când călătorim pentru perioade mai lungi, nu numai partea de cheltuieli poate fi importantă, ci și partea de venituri.

Voluntari în grădină
Foto: Shutterstock

În prima parte a seriei noastre, ți-am arătat cum să economisești costurile de călătorie, în a doua parte am văzut cum să obții cazare mai ieftină, iar acum vom relata, care sunt modalitățile costeficiente, prin care poți să-ți prelungești șederea chiar și în locuri îndepărtate.

Foto: Shutterstock

Vestea bună este că nu trebuie să fim nomazi digitali pentru a câștiga bani în timp ce vedem lumea.

Din când în când, putem da peste campanii turistice care sună foarte bine (Australia, în special, excelează în acest domeniu) și care anunţă adevărate locuri de muncă de vis. Ca exemple se pot remarca îngrijitorii angajați pentru a promova atracțiile din Queensland pe rețelele de socializare, împreună cu voluntarii care se ocupă de întreținerea unei insule, cu responsabilități precum îndrumarea turiștilor și monitorizarea faunei (ce include marcarea rechinilor sau a micuţilor koala) – locuri de muncă asemănătoare pot fi găsite pe insulele mai pustii sau în jurul Marii Bariere de Corali.

Cu toate acestea, dacă nu suntem suficient de norocoși pentru astfel de oportunităţi, dar dorim să rămânem în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp, voluntariatul - în special la o vârstă mai tânără - este o modalitate excelentă de a vedea lumea. Serviciul European de Voluntariat (SEV) este una dintre cele mai cunoscute organizaţii care ajută persoanele cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani să facă voluntariat în străinătate pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă (2-12 luni).

Candidaţii lucrează, de obicei, pentru o organizaţie non-profit din domeniul social, cultural, al mediului sau alsportului.

Foto: Shutterstock

În plus, există multe alte programe de voluntariat disponibile în întreaga lume, fără costuri de călătorie sau de cazare.

Iar dacă nu ne este teamă de puţină muncă fizică, dacă dorim să ajutăm la salvarea unei specii pe cale de dispariţie sau dacă suntem interesaţi de cum este să culegi măsline în sudul Italiei, nu ducem lipsă de oportunităţi. Printre altele, platformele Workaway și HelpX ajută la punerea în legătură a călătorilor cu gazde care caută ajutor pentru diverse proiecte, iar în schimbul a câteva ore de muncă pe zi, gazdele oferă cazare gratuită și, uneori, mese. Proiectele pot fi diverse, de la agricultură și grădinărit până la predare sau îngrijirea copiilor. WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), de exemplu, pune în legătură fermieri bio cu potenţiali voluntari din întreaga lume, în timp ce Habitat for Humanity, care construiește locuinţe accesibile pentru cei nevoiași din întreaga lume, oferă proiecte de construcţie în schimbul cazării și meselor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET