Călătorie în Germania: Pădurea Neagră, unde izvorăște Dunărea, îi așteaptă pe drumeți!

Pădurea Neagră este un loc special pentru noi, deoarece este punctul de plecare al fluviului nostru, Dunărea.

Oameni în pădure
Foto: Shutterstock

Chiar și cineva care nu s-a uitat niciodată pe o hartă a Germaniei a auzit probabil de Pădurea Neagră (în germană: Schwarzwald), iar faima sa mondială nu se datorează doar basmului în care Hansel și Gretel se rătăcesc aici. Regiunea montană dens împădurită este situată în Landul Baden-Württemberg, nu departe de granițele cu Franța și Elveția. Este mărginită la vest și la sud de valea Rinului, iar cel mai apropiat oraș este Stuttgart, capitala provinciei. Dar de ce i se spune ”Pădurea Neagră” dacă este de un verde strălucitor?

Foto: Shutterstock

În Donaueschingen este izvorul Dunării

Istoria numelui său datează din antichitate.

În urmă cu aproximativ 2.000 de ani, când Imperiul Roman a început să se extindă la nord de Alpi, legiunile care au traversat munții au găsit o pădure nesfârșită, continuă și densă, de cealaltă parte a Rinului. Copacii din această pădure, care este formată în principal din pini, sunt în mod natural verzi atunci când sunt văzuți individual și de aproape, dar, de la distanță, pădurea pare foarte întunecată, aproape neagră. De aceea, romanii curajoși au dat zonei numele Silva nigra, ceea ce înseamnă "pădure neagră".

Foto: Shutterstock

Pădurea Neagră nu dispune de vârfuri înzăpezite de 3.000–4.000 de metri, tipice Alpilor (cel mai înalt vârf este Feldberg, cu o înălțime de 1.493 de metri), așa că oferă mai degrabă excursii și drumeții decât alpinism. În timpul verii, mulți optează pentru rețelele bine stabilite, cu trasee de drumeție tematice care se concentrează pe o anumită caracteristică a regiunii, cum ar fi viața la fermă, obiective turistice celebre, cultura sau vinul.

Fotó: baden-baden.com

Cu o climă blândă și numeroase izvoare termale, Baden-Baden este de secole unul dintre cele mai populare orașe balneare din lume. Vizitatorii pot alege dintr-o serie de spa-uri, dintre care cel mai faimos este Friedrichsbad, de înaltă clasă, care evocă atmosfera Romei antice.

O altă atracție de neratat este traseul în vârful copacilor Schwarzwald, lângă Bad Wildbad.

Poteca se ridică la 20 de metri deasupra pădurii și sunt 1.200 de metri până în vârful punctului de belvedere oval. Coborârea se poate face chiar pe un tobogan de 55 de metri lungime.

Fotó: Maulbronn/Günther Bayerl

Mănăstirea Maulbronn

Regiunea poate fi explorată nu doar pe jos, ci și cu mașina.

Cea mai faimoasă rută automobilistică este Schwarzwaldhochstrasse, care trece prin păduri de pin cu miros de rășină și oferă vizitatorilor o panoramă de o frumusețe extraordinară. Există, de asemenea, priveliști pitorești de pe Schwarzwald Panoramastrasse, dar și Badische Weinstrasse, o rută a vinului care traversează mai multe orașe balneare, este de asemenea populară. În partea de nord a Pădurii Negre se află "traseul mănăstirilor", Klosterroute Nordsschwarzwald, care te duce la mai multe mănăstiri, inclusiv la Mănăstirea Maulbronn, aflată în patrimoniul mondial UNESCO.

AMI MÉG ÉRDEKELHET