Călătorie în Spania: 5 castele și palate grandioase, dacă ești atras de arhitectură și istorie

Îți prezentăm cinci dintre cele mai magice castele, din Catalonia până în Valencia.

Foto: Shutterstock

Fortărețe medievale, turnuri ornamentate și cetăți celebre împânzesc peisajul Spaniei, o țară încărcată de istorie. Cândva locuințe ale conducătorilor și nobililor, dar și folosite ca mănăstiri și închisori, acestea au devenit astăzi atracții turistice importante.

Belmonte - În starea ce mai bună

Foto: Shutterstock

Castelul Belmonte, din provincia Cuenca, este unul dintre cele mai bine conservate castele medievale din Spania.

A fost construit la sfârșitul secolului al XV-lea pentru a proteja zona rurală din jur și a servit mai târziu ca mănăstire și închisoare. Astăzi este o destinație turistică populară, ceea ce nu este de mirare, deoarece clădirea impunătoare și turnurile de piatră îmbătrânite de vreme reprezintă o priveliște captivantă în peisajul însorit al Spaniei. Priveliștile sunt magnifice, iar în curtea castelului poți asista la dueluri medievale sau te poți alătura unui tur istoric.

Cardona - comoara catalană

Foto: Shutterstock

Considerat odinioară cea mai inexpugnabilă fortăreață din Spania, castelul este încă o priveliște uimitoare - cocoțat pe vârful unui deal, are ziduri groase împodobite cu ferestre mici, asemănătoare cu niște lănțișoare. Fortăreața în stil romanic și gotic a fost construită în 886, iar Torre de la Minyona, cel mai înalt turn, domină de atunci valea râului Cardener.

Peñafiel - Barca din piatră

Foto: Shutterstock

Castelul Peñafiel, cunoscut sub numele de El Buque (Barca), datorită formei sale alungite în vârful unui deal, este cea mai faimoasă clădire din orașul cu același nume și datează din secolul al XI-lea. Din turnul dreptunghiular al castelului se pot admira priveliști ale râului Duero, dar merită vizitat și muzeul vinului din provincia Valladolid, o destinație preferată pentru amatorii de vin.

Xàtiva - Un amestec de stiluri

Foto: Shutterstock

Stilul Castelului Xàtiva, care îmbrățișează muntele Sierra del Castel, este influențat de o gamă largă de stiluri, de la cel gotic la cel islamic. Datorită poziției sale strategice de pe Via Augusta, odinioară o rută importantă pentru romani, a fost ocupat de mauri și creștini, fiind cartierul general al unor campanii militare și, mai târziu, o închisoare. Deși vizitarea castelului din provincia Valencia nu este o sarcină ușoară - vei avea nevoie de bocanci de drumeție - merită efortul, deoarece amestecul de stiluri arhitecturale îți oferă imagini și impresii cu adevărat unice.

Olite - Luxul regal

Foto: Shutterstock

Palatul regal din Olite este un simbol al luxului și al extravaganței.

Cândva sediul curții Navarrese, acesta este acum o destinație turistică populară, cu exteriorul său asemănător unui castel de basm. Complexul este alcătuit din Capela Sfântului Gheorghe, vechiul palat gotic și noul palat în stil gotic francez și mudejar, care este mai bogat în ornamente. Noul palat oferă una dintre cele mai frumoase atracții: grădinile speciale, care odată erau accesibile doar reginei.

AMI MÉG ÉRDEKELHET