Arhipelagul unde ziua de ieri este la mai puțin de 4 km de cea de mâine

Deoarece granița ruso-americană coincide cu linia internațională de schimbare a datei.

Foto: Wikimedia

Situate în mijlocul Strâmtorii Bering, care separă părțile nordice ale Asiei și Americii de Nord, Insulele Diomede sunt unele dintre cele mai extraordinare locuri de pe Pământ: atât pentru că aparțin de două țări diferite, cât și pentru că trecerea de la una la alta înseamnă și o „călătorie în timp”.

Ilustrație: Shutterstock

Arhipelagul este alcătuit din doar două insule, Micul Diomede și Marele Diomede, dar acestea fac parte din două state diferite: prima este un teritoriu al Statelor Unite, iar cea de-a doua este cel mai estic punct al Rusiei. Cele două țări sunt foarte apropiate una de cealaltă: distanța dintre Insulele Diomede este de doar 3,8 kilometri, astfel că se poate vedea dintr-o țară în alta.

Iar iarna, când strâmtoarea Bering îngheață, se poate traversa pur și simplu pe jos.

Foto: Getty Images

Însă diferența de timp dintre cele două insule este chiar mare, deoarece linia internațională de schimbare a datei se află exact între ele. Astfel, un drum de doar patru kilometri înseamnă o zi întreagă înainte sau înapoi: diferența de 21 de ore presupune că în partea americană este întotdeauna "ieri", iar în partea rusă "mâine".

Acesta este motivul pentru care cele două bucăți de pământ sunt poreclite insulele „Ieri” și „Mâine”.

Dar cine anume locuiește în Insulele Diomede?

Foto: Profimedia

Micul Diomede

Până în secolul al XVII-lea, aici au trăit doar inuiții indigeni, care călătoreau între cele două insule cu barca în lunile de vară și mergând pe gheață în timpul iernii. Primul european care a ajuns în arhipelag a fost exploratorul rus Semyon Gieshnyov în 1648, însă arhipelagul își datorează numele danezului (dar care se afla la fel în serviciul Rusiei) Vitus Bering, a cărui expediție a ajuns aici în ziua de Sfântul Diomede, 16 august 1728.

Micul Diomede a devenit teritoriu american în 1867, când Statele Unite au cumpărat Alaska de la Imperiul Rus pentru 7,2 milioane de dolari, iar acordul de achiziționare a stabilit noua graniță între cele două insule.

Foto: Getty Images

Lynne Cox

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o bază militară sovietică a fost înființată pe Marele Diomede, comemorată de postul de frontieră vizibil și astăzi. Dar la începutul Războiului Rece, în 1948, Uniunea Sovietică i-a expulzat pe toți indigenii de la graniță, care era prea aproape de inamic și, prin urmare, atent păzită. Dar, în timpul detensionării situației, sportiva americană Lynne Cox a înotat de pe o insulă pe cealaltă, la 7 august 1987, și a fost felicitată de ambii lideri ai superputerilor, Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

PREZENTUL INSULELOR

În timp ce partea rusă rămâne nelocuită, Micul Diomede din SUA are 82 de locuitori, majoritatea descendenți ai populației indigene, potrivit recensământului din 2021. Aceștia trăiesc în principal din pescuit, vânătoare de morse și foci, într-un singur sat, numit Diomede. Deoarece mărimea insulei și vremea neprielnică nu permit construirea unui aeroport, poșta este livrată cu elicopterul și toate celelalte bunuri sunt aduse cu barca.

AMI MÉG ÉRDEKELHET