Letonia: Războiul Stelelor și o metropolă cool – sejur în Ţările Baltice (Partea a III-a)

Țărmul Letoniei este scăldat de Marea Baltică, capitala Riga, cel mai mare oraș din cele trei state baltice, fiind bordat de plaje nisipoase.

Foto: Shutterstock

În cea de-a treia parte a seriei noastre, poți citi despre partea letonă a turneului – vom mânca și bea bine și, bineînţeles, vom vizita câteva situri fabuloase și atracţii naturale ale Patrimoniului Mondial UNESCO.


Foto: Shutterstock

Kuldiga

Din Palanga, putem ajunge în doar două ore în unul dintre cele mai frumoase orășele letone, Kuldīga.

Liniștea idilică a străzilor pietruite și a caselor vechi cu gresie roșie este întreruptă pe alocuri doar de susurul râului Alekšupīte, care ocolește centrul vechi. La capătul plimbării plăcute să bem o cafea tare în The Marmelade și să căutăm cea mai lată cascadă din Europa, Ventas rumba! Cea mai bună priveliște a cascadei de 249 de metri lăţime este de pe fabulosul Pod Vechi, făcut din cărămidă roșie.

Apropiindu-ne de Riga, să vizităm o regiune specială care le va aminti fanilor Star Wars de Dagobah, planeta lui Yoda!

Deși cea mai mare parte a Letoniei este acoperită de pădure sau câmpie fertilă, una dintre cele mai importante atracţii este o regiune mlaștinoasă, Kemeri. Zeci de promenade din lemn trec prin teritoriul parcului naţional, conectând repere precum lacurile cu sulf din mlaștina Raganu (însemnând „vrăjitoare"), Lacul Kaņieris, renumit pentru bogăţia de păsări și care poate fi explorat cu o barcă închiriată, sau turnurile pentru observarea păsărilor de la Lacul Sloka. Drumeţii se pot bucura aici de suficientă distracţie timp de câteva zile, dar să nu uităm: capitala Letoniei este la doar un pas distanţă.

Foto: Pixabay

Capitala Letoniei, Riga, este un bastion al arhitecturii Art Nouveau.

Mergând pe străzi (în special pe strada Alberta), ne putem minuna de cele peste 800 de exemple remarcabile ale acestui stil captivant. Dacă suntem interesaţi și de istoria celor mai frumoase faţade, să participăm la o plimbare tematică de câteva ore. Totuși, Riga nu are doar atracţii de la începutul secolului al XX-lea. Centrul vechi, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, deţine perle din Evul Mediu până în Baroc, în timp ce cartierele exterioare combină trecutul sovietic cu prezentul modern. Casa celor Trei Fraţi, Casa Capetelor Negre, Baletul și Opera Naţională Letonă sunt opriri obligatorii. Iar pentru o priveliște deasupra localităţii, în loc de turnul TV supraaglomerat și scump sau de turnul Bisericii Sf. Petru, să alegem un zgârie-nori stalinist: panorama de la etajul 17 din clădirea Academiei de Știinţe este magnifică.

Dar avem ponturi și pentru vremea mohorâtă și înnorată: cele mai la modă expoziţii pot fi găsite la Kim? și Zuzeum.

Foto: Shutterstock

Cea mai mare piaţă din Europa funcţionează în vechile hangare de zepeline de lângă autogară, iar „prada” obţinută aici poate fi degustată în cadrul unui picnic confortabil în Parcul Bastejkalna. Trebuie să încercăm heringul murat, salata stratificată de cartofi numită razol, gălușca pelmeni și maizes zupa, adică budinca de pâine. Ca băutură, să alegem berea artizanală locală, deoarece Riga este o superputere în acest domeniu: locuri ca Labietis, care împlinește zece ani anul acesta, Hypnos, care s-a remarcat cu cidruri trendy sau Nurme-ul new-wave promit toate arome grozave. Iar dacă preferăm cocktailurile, să rezervăm o masă la Herbārijs, pe jumătate tropical, pe jumătate industrial, construit deasupra centrului comercial Galleria Riga – de preferinţă în timpul apusului de soare.

În partea finală a seriei noastre, poți citi despre partea estoniană a turului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET