5 moduri în care călătoria poate fi benefică pentru sănătatea ta

Există o soluție atunci când vine vorba de a atenua cel puțin o parte din greutățile emoționale: să facem o călătorie, chiar dacă doar până la o destinație relativ apropiată.

Foto: Unsplash

Știm cu toții că vremurile în care trăim sunt stresante...

„Când creșterile hormonilor de stres - cum ar fi cortizolul - sunt susținute, ne expunem corpul la un risc crescut de afecțiuni și boli cronice", a declarat dr. Kristin McKitish, medic din New York, pentru Travel + Leisure. "Gândiți-vă la hipertensiune arterială, diabet, boli de inimă, anxietate, insomnie, probleme digestive și multe altele. Este absolut necesar să ne luăm timp pentru a combate acești factori de stres, iar călătoriile pot fi un instrument excelent în acest sens". Potrivit lui McKitish, călătoriile ne permit să ne îndepărtăm de factorii de stres zilnici și să „ne repornim corpul și mintea, îmbunătățindu-ne în cele din urmă sănătatea generală". Dar cum este benefic să călătorești pentru mintea, corpul și sufletul tău?

1. Călătoria poate îmbunătăți sănătatea inimii

În 2019, cercetătorii au urmărit 63 de lucrători care erau eligibili pentru concedii plătite și timpul liber pe care l-au luat peste 12 luni. Echipa a descoperit că cei care au luat mai multe zile de vacanță au avut mai puține incidențe sau simptome ale sindromului metabolic decât cei care nu au făcut-o. Cercetătorii au descoperit că riscul apariției sindromului metabolic „a scăzut cu aproape un sfert cu fiecare vacanță suplimentară luată de participanți".

„În general, vacanțele sunt trăite ca evenimente pozitive", au scris autorii studiului. „Această experiență subiectivă pozitivă se poate traduce în beneficii fizice obiective pentru sănătate, având în vedere că frecvența concediilor poate proteja împotriva sindromului și simptomelor metabolice".

2. Vacanțele pot atenua stresul pentru o perioadă lungă de timp

Foto: Unsplash

3. O vacanță poate spori productivitatea

A lua o vacanță poate fi cel mai bun lucru pentru tine dacă simți că te afli într-o rutină profesională. Un raport din 2016 a constatat că cei care au luat 11 sau mai multe zile de vacanță pe an au fost mai predispuși la a primi o majorare sau un bonus în ultimii trei ani față de cei care au luat 10 sau mai puține zile libere de la serviciu. Productivitatea, creativitatea și aducerea de idei noi nu sunt lucruri care să caracterizeze persoanele care lucrează încontinuu!

4.Călătoriile în natură ne pot ajuta să respirăm mai ușor

Foto: Unsplash

O vacanță în plină natură este extrem de benefică pentru plămâni. După cum a explicat un studiu din 2019 publicat în Journal Nature: „un număr tot mai mare de dovezi epidemiologice indică faptul că o expunere mai mare sau un contact cu mediile naturale (cum ar fi parcurile, pădurile și plajele) este asociată cu o mai bună sănătate și bunăstare." Oamenii de știință au adăugat că "locuirea în zone urbane mai verzi este asociată cu probabilități mai mici de boli cardiovasculare, obezitate, diabet, spitalizare cu astm, suferință mentală și, în cele din urmă, mortalitate la adulți - și riscuri mai mici de obezitate și miopie la copii". Și aceste beneficii nu sunt doar pentru cei care trăiesc direct în natură. Cercetătorii au adăugat că locuitorii orașelor pot profita și ei de beneficii prin „vizitarea spațiilor verzi din afara cartierului în care locuiesc".

5. Ești mai creativ atunci când observi lumea

Potrivit lui Adam Galinsky, profesor la Columbia Business School, dacă aveți nevoie de un impuls creativ, tot ce trebuie să faceți este să adăugați o ștampilă în plus la pașaport. În cercetarea sa, publicată de American Psychological Association, Galinsky și partenerii săi arată că cei care au petrecut un timp semnificativ mai mare în străinătate sunt mai creativi decât restul.

De ce? După cum a spus Shelley H. Carson, Ph.D., profesor de psihologie la Universitatea Harvard, actul călătoriei „... ne expune la noi experiențe și idei noi. Când suntem creativi, viziunea noastră devine mai largă și lumea ni se deschide, similar modului în care perspectiva noastră se lărgește atunci când călătorim."

AMI MÉG ÉRDEKELHET