Ce se va schimba în călătorie?

Pandemia care poate dura chiar și ani de zile poate aduce schimbări neașteptate în lumea călătoriilor. Haideți să vedem ultimele previziuni.

Foto: Unsplash
Pandemii pot apărea și în viitor, așa că ar fi ideal să trecem la un mod de viață mai modern și mai igienic – și în ceea ce privește călătoriile. Din fericire, aceste schimbări pot avea și multe consecințe pozitive…

1. Vacanțe mai semnificative, diversitate

După ridicarea restricțiilor vom aprecia mai mult descoperirea lumii, pregătind astfel mai conștient, mai temeinic și mai entuziasmați orice călătorie. Ceea ce părea imposibil până acum, poate fi realizat, pentru că avem experiența restricției legată de călătorii. Cine a amânat până acum saltul cu coarda sau n-a avut curajul de a urca în vârful Turnului Eiffel din cauza răului de înălțime, va face acum tot posibilul pentru a-și îndeplini visele.

2. Sustenabilitate

Odată cu reducerea zborurilor, natura a răsuflat ușurată. În viitor modurile de călătorie poluante vor fi și mai reglementate. Desigur, fiecare dintre noi este responsabil personal pentru amprenta lui ecologică: putem decide cu cine și cât de des să călătorim, dacă alegem o cazare „verde" sau cât gunoi producem în timpul călătoriilor noastre.

Fotó: Unsplash

3. Vor fi preferate comunitățile mici

Comunitățile mici, orașele-stat, satele, insulele mici, destinațiile mai izolate pot avea parte de un interes mai ridicat în viitor, mai ales în rândul turiștilor din orașe mari. Procesul a început deja între primul și al doilea val al epidemiei, întrebarea fiind cum vor primi micile comunități mulțimea turiștilor: se vor bucura de veniturile în plus sau își vor regreta viața calmă și liniștită?

4. Cantitate versus calitate

Deoarece trebuie să renunțăm o vreme la călătoriile ieftine, turismul se poate transforma și pe plan global: călătoria poate deveni din nou un privilegiu din care toată lumea va dori să obțină maximul posibil. În loc de trei călătorii pe an vom putea planifica o singură vacanță, dar de o calitate superioară.

Foto: Unsplash

5. Redescoperirea naturii

Drumeții, excursii cu mașina și de anduranță, alpinism, excursii de o zi în natură, weekend-uri lungi cu camping sălbatic – lumea se îndreaptă în această direcție. În ultimele șase luni, chiar și cei care poate niciodată n-au dormit în aer liber au purtat ghete de drumeție. Restricțiile ne-au restrâns opțiunile, dar printre puținele avantaje ale epidemiei, redescoperirea naturii este în mod clar pe primul loc.

6. Cazare la un nou nivel

La fel cum locurile de cazare comunitare, hostelurile, CouchSurfing-ul și Airbnb-ul au avut un succes rapid și durabil, aceste opțiuni de cazare se vor transforma și se vor schimba acum, oferta lor scăzând cu siguranță. Ușurința care a caracterizat zeci de ani aceste cazări ieftine poate dispărea – cel puțin pentru o vreme. Așteptările de curățenie și igienă față de furnizori vor fi menținute, iar proprietarii de case vor verifica mai bine și mai regulat cine va locui la ei. Nu este exclusă nici apariția consultanților și ghidurilor în cazări, care vor căuta cazarea ideală adaptată nevoilor individuale.

Foto: Unsplash

7. La îndemână

Imprevizibilitatea, multitudinea de reglementări de călătorie care se schimbă zilnic sau săptămânal fac vacanțele netransparente și neplanificabile, așa că mulți rămân în țară, sau cel puțin pe continent. Toate acestea vor fi soluționate, dar actuala incertitudine lasă o amprentă profundă pentru mulți călători, fiind nevoie de timp până vor dori din nou să-și petreacă concediul la mai multe mii de kilometri de casă.

8. Telefoane atotputernice

Singurul dezavantaj al administrării fără contact este că stocăm orice lucru esențial în telefon. În era codurilor QR, a biletelor trimise prin e-mail sau sms, descărcarea mobilului este un adevărat dezastru. Bateria de rezervă sau power bank-ul sunt accesorii obligatorii, dar ce se întâmplă dacă se udă telefonul, ori pur și simplu cade și se sparge? Evident, se vor naște noi soluții și obiceiuri pentru situațiile noi de viață...

Foto: Unsplash

9. Sfera intimă

Jacuzzi, piscină, terasă pe care să te bronzezi, saună proprie – mulți au realizat avantajele acestora în 2020, și poate nu vor să renunțe niciodată la acest confort. Tot mai populare sunt cabanele sau pensiunile în care turiștii se pot odihni complet separați unii de alții, departe de zgomotul și compania altora. Acum distanțarea socială impune acest lucru, dar mulți au și îndrăgit această separare.

10. La revedere, călătorie spontană

Pentru o lungă perioadă de timp, va trebui să renunțăm la emoțiile călătoriei spontane, acestea fiind înlocuite de plăcerea planificării îndelungate – ca și înainte, când nu am cumpărat în zece minute un bilet de avion la Barcelona la prețul unui meniu fast-food. Planificarea călătoriilor va necesita o mai lungă pregătire și mai multă flexibilitate. Abia așteptăm să fim deja acolo!

AMI MÉG ÉRDEKELHET