Este diferența de fus orar o problemă? Iată cum să lupți împotriva decalajului orar, potrivit NASA!

Administrația Națională pentru Aeronautică și Spațiu din SUA (NASA) a venit cu câteva modalități de a combate decalajul orar.

Foto: Unsplash

Pentru că NASA este conștientă de faptul că un jetlag sever afectează organismul astronauților și creșterea posibilității de erori, a efectuat cercetări cu privire la modalitățile de eliminare a disconfortului cauzat de decalajul orar. Resetarea ceasului biologic este un proces biochimic, fiziologic, pe care îl putem controla – iată câteva sfaturi.

Ilustrație: Shutterstock

  • Ceasul nostru biologic este influențat în mare parte de percepția noastră asupra luminii, așa că, dacă observăm prea multă lumină, putem întârzia procesul de adormire și putem, de asemenea, să ne folosim de acest lucru pentru a ne prelungi ora de culcare pentru a ne adapta la noul ritm biologic. Cercetările arată că lumina face ca efectele negative ale decalajului orar să fie reduse și poate prelungi starea de veghe cu aproximativ 2 ore, ceea ce poate scurta tranziția.
  • O altă descoperire recentă a cercetărilor este că melatonina îi ajută pe oameni să adoarmă în momentele în care nu se odihnesc în mod normal, deci este utilă pentru persoanele care suferă de jetlag: trebuie luată în doze mici pentru a devansa ora de somn. Melatonina este, de asemenea, produsă de organism, dar în astfel de cazuri puteți ajuta la reglarea bioritmului cu 0,5 mg de melatonină. Luați-o întotdeauna când este seară, în funcție de ora locală. Și uitați de cofeină pe durata adaptării la schimbarea de fus orar, deoarece aceasta vă poate ține treaz când ar trebui să ațipiți în noul fus orar.
  • Iar dacă simțiți că este mai bine să fiți ajutat să vă amintiți când trebuie să fiți treji și când să vă luați melatonina, descărcați aplicația Timeshifter. Aplicația anti-jetlag stochează toate informațiile tale și te avertizează cu privire la ce să faci pentru a combate jet lag-ul. Potrivit astronautului american Mike Massimino, este cea mai bună aplicație posibilă în acest scop.
AMI MÉG ÉRDEKELHET