Hai în Andaluzia de basm – weekend prelungit în pre- sau post-sezon

Orașele sale sunt împodobite cu catedrale gotice și palate maure, iar în satele somnoroase timpul pare să se fi oprit. Andaluzia promite un adevărat răsfăţ senzorial.

Foto: Shutterstock

Atracţiile celebre ademenesc întotdeauna o mulţime mare de turiști, deci contează când e perioada perfectă să le vizităm. Un astfel de loc este Andaluzia, situată în sudul Spaniei, o destinaţie preferată de familiile aflate în vacanţă în lunile de vară, datorită plajelor sale grozave și palatelor magnifice. Mult mai plăcut putem petrece aici timpul primăvara sau toamna, când nu este atât de cald, nu sunt cozi lungi și preţurile sunt mult mai prietenoase. Sevilla și Málaga sunt ușor accesibile și cu zboruri low-cost, un alt avantaj fiind că în afara sezonului de vârf putem închiria o mașină la un preţ foarte rezonabil, și astfel putem ajunge mai ușor și în localităţile mai ascunse.

​Granada – istorie impozantă

Foto: Pixabay

Cetatea Alhambra

Istoria maură a Andaluziei uimește vizitatorul mai ales în magnifica cetate Alhambra din Granada.

Palatele împrăștiate în imensul parc sunt decorate cu coloane elegante, arcade spectaculoase, plăci de mozaic și sculpturi elaborate. Merită să cumpărăm biletele în avans și să acordăm cel puţin o jumătate de zi pentru a vizita întregul complex. Dacă vrem să evităm aglomeraţia, este util să ne rezervăm bilete pentru prima oră, când majoritatea turiștilor servesc încă micul dejun la hotel. Ora indicată pe bilet este pentru Palatul Nasrid, acolo trebuie să ne prezentăm la timp, iar restul complexului poate fi vizitat oricând în restul zilei.

Sevilla – tradiție și viitor

Foto: Shutterstock

Plaza de España

Sevilla este cel mai mare oraș al regiunii, cu două repere de neratat care așteaptă să fie descoperite: catedrala gotică și palatul maur Alcazar. Primul este, printre altele, locul de odihnă veșnică al lui Columb, în timp ce anumite zone ale Alcazarului pot fi familiare din unele scene din serialul „Urzeala tronurilor”.

La muzeul flamenco putem descoperi în cea mai autentică formă acest dans cu tradiţii semnificative.

El Rinconcillo este cel mai vechi bar de tapas al orașului și-a deschis porţile în 1670. Decorul este absolut local: plăci colorate, butoaie de lemn, cu o „perdea” de șuncă serrano atârnată deasupra tejghelei. Deși mulţimea ne-ar putea face să vrem să evadăm la o masă de la etaj, este mult mai firesc să acceptăm haosul și să ne adunăm în jurul barului pentru a mânca tapas în picioare – în stil tradiţional. Pe lângă numeroasele atracţii clasice, merită să vizităm și o clădire modernă. Metropol Parasol, una dintre cele mai mari structuri arhitecturale din lemn de pe Pământ, nu este doar unică prin aspect, ci oferă o umbră plăcută pieţei de dedesubt.

Cordoba – mixul culturilor

Foto: Unsplash

Catedrala Mezquita

Îndreptându-ne spre nord-est din Sevilla, ajungem la Cordoba, unde nu putem rata Mezquita, moscheea devenită catedrală, în care arcadele islamice sunt îmbinate în mod neobișnuit cu frescele creștine. Biletele pot fi rezervate de la ora 10 dimineaţa, dar înainte de asta, de la 9:30, se ţine aici o liturghie. Puţină lume știe că de luni până sâmbătă, între orele 8:30 și 9:30, complexul de clădiri poate fi vizitat nu doar gratuit, ci și fără aglomeraţie, întrucât grupurile nu au voie să intre la această oră. Și este inutil să subliniem cât de magică este plimbarea în liniște sub arcadele cu dungi care amintesc de o pădure de palmieri, ignorând explicaţiile zgomotoase ale ghizilor turistici.

SATELE ALBE

Foto: Shutterstock

Setenil de las Bodegas

Una dintre cele mai fermecătoare atracţii ale Andaluziei este „Ruta Satelor Albe”, cu 19 așezări în care pereţii caselor au fost vopsiţi cu var alb orbitor pentru a reflecta căldura soarelui. Totuși, aici se și termină asemănarea, deoarece mediul și atmosfera lor sunt foarte diferite.

Setenil de las Bodegas este unul dintre locurile preferate de către turiștii care vizitează Andaluzia.

Acesta nu este doar un sat alb obișnuit, ci este construit sub o stâncă uriașă, prezentând o arhitectură deosebită. Construcţia locuinţelor rupestre s-a dovedit a fi o soluţie practică din două motive: peretele de stâncă de deasupra caselor a servit ca protecţie atât împotriva invadatorilor, cât și a razelor de soare arzătoare. În zilele de vară – în ciuda căldurii – este aproape imposibil să ne mișcăm din cauza turiștilor, așa că pre- și post-sezonul sunt recomandate. Mai mult decât atât, dacă nu vizităm doar pentru o oră sau două unul dintre satele albe, ci rămânem peste noapte, dimineaţa devreme, în lumina răsăritului de soare, aceste mici așezări liniștite sunt și mai atractive.

Júzcar însă este o localitate albastră printre satele albe ale regiunii.

Puţini știau de existenţa sa înainte de 2011, când Sony Pictures a ales-o drept locaţie pentru promovarea filmului „Ștrumpfii” și a vopsit casele în albastru. După boom-ul turistic, locuitorii au decis prin referendum că vor să păstreze culoarea albastră și să nu mai revină la alb.

ALTE LOCALITĂȚI DE NERATAT

Foto: Unsplash

Ronda

  • Principala atracţie a frumosului oraș Ronda este podul pitoresc de peste canion (Puente Nuevo), care oferă o priveliște minunată mai ales după-amiaza. Merită să coborâm în vale pe poteca îngustă, în serpentină și să așteptăm apusul soarelui, când impresionantul pod și stâncile canionului strălucesc în culori aurii.
  • Tarifa este un oraș cu o atmosferă dinamică, ce atrage două comunităţi ale tinerilor. Datorită locaţiei sale, există un microclimat și vânturi puternice care atrag de departe surferii și kite-surferii. În plus, datorită iernilor blânde și preţurilor avantajoase, este și un punct de lucru popular al nomazilor digitali.
  • În Andaluzia, putem găsi multe monumente arhitecturale maure, dar un singur orășel unde predomină influenţa Renașterii italiene. În principal datorită atmosferei sale speciale, Úbeda a ajuns și pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vechile biserici, castelele și vilele formează o armonie minunată în fermecătorul oraș înconjurat de livezi de măslini.
AMI MÉG ÉRDEKELHET