Calea ferată aflată la cea mai mare altitudine din Europa de Nord trece prin peisaje magnifice

Unele dintre cele peste 180 de tuneluri au o lungime de peste zece kilometri.

Foto: Aksel Jermstad/Vy


Norvegia este țara în care se află linia de cale ferată situată la cea mai ridicată altitudine din Europa de Nord: Bergensbanen (linia Bergen), care leagă cele mai mari două orașe din țara scandinavă, Oslo și Bergen.

Finalizată în 1909, nu se apropie nici pe departe de cea mai înaltă linie de cale ferată din lume, linia Qinghai-Tibet, care se ridică la peste 5.000 de metri, dar nu are rival în Europa de Nord, cu unele secțiuni care se întind la aproape 1.300 de metri deasupra nivelului mării.

Foto: Shutterstock

Construcția sa a fost o performanță inginerească la vremea sa, deoarece puține căi ferate se găsesc la altitudini atât de mari și în circumstanțe atât de dure. Faptul că faimosul explorator polar norvegian Roald Amundsen se pregătea pentru expedițiile sale în această zonă la acea vreme spune multe despre condițiile locale.

În medie, trenurile electrice din secolul XXI au nevoie de 6-7 ore pentru a parcurge cei 496 de kilometri, dar călătoria este o experiență unică în viață pentru cei care cumpără un bilet de aproximativ 100 de euro. În total, trenurile traversează 182 de tuneluri între cele două terminale, cu peste 10 kilometri între ele.

www.youtube.com

The Bergen Line (Bergensbanen) - Europe’s best train journey!

Traseul include, de asemenea, gara la cea mai ridicată altitudine din Norvegia, stația Finse, la 1.222 de metri, și trece prin magnificul platou Hardangervidda, și pe lângă lacul Tyrifjorden sau Vikersundbakken, cea mai mare trambulină din lume (196 m) pentru sărituri cu schiurile.

Călătorii mai curioși pot observa vulpi arctice, bufnițe de zăpadă și chiar reni în peisajul montan.
AMI MÉG ÉRDEKELHET