Estonia: orașul de basm al hipsterilor – sejur în Țările Baltice (partea a IV-a)

Centrul istoric al orașului Tallinn face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1997.

Foto: Shutterstock

În partea finală a seriei noastre, poți citi despre partea estoniană a turului. În timp ce lăsăm Letonia în urma noastră pe drumul de coastă, ne îndreptăm spre ultima și cea mai nordică destinaţie a călătoriei noastre, Estonia. Vom ajunge înTallinn, care în 2023 este și Capitala Verde a Europei.

Foto: Shutterstock

Vizitând Tallinn, capitala Estoniei nu vom avea nicio îndoială: Catedrala Aleksandr Nevski a fost făcută din bezea, cele 36 de turnuri ale zidului cetăţii medievale sunt din acadea, iar casele colorate ale străzii Pikk sunt cu siguranţă din glazură!

Priveliștea este absolut fabuloasă – în stilul fraţilor Grimm.
Acest sentiment devine și mai puternic atunci când vizităm fermecătorul centru vechi, cel mai autentic dintre toate cartierele istorice din capitalele baltice. Alei întortocheate, înguste, pietruite duc în piaţa principală, dominată de uriașa construcţie în stil gotic din secolul al XIII-lea, Primăria. Merită să dedicăm chiar și o zi întreagă acestei părţi, iar ca supliment pentru energie, în autenticele locaţii ascunse sub arcade, putem gusta în stil medieval cârnaţi și castraveţi muraţi, „pescuiţi” din adâncurile butoaielor de lemn.

Foto: kumu.ekm.ee

Muzeul de Artă Kumu


A doua zi, revenind în secolul XXI, putem porni în urma hipsterilor și artiștilor din Kalamaja, reconstruită în fostul cartier al pescarilor. Baruri moderne, spaţii comunitare și studiouri atrag ca un magnet tinerii în cartierul renăscut dintr-o zonă industrială neglijată, care se dezvoltă acum cu o viteză vertiginoasă.
Case din lemn colorate, boeme, clădiri industriale și palate minimaliste de sticlă, toate se aliniază unele lângă altele.
O curiozitate din Tallinn este fabrica Estonia, unde și astăzi se produc piane de concurs de clasă mondială, în timp ce popularul complex de clădiri Telliskivi Creative City, plin de viaţă de dimineaţa până seara, și-a luat rămas bun de la trecutul de uzină și funcţionează ca o clădire de birouri. Expoziţiile contemporane ale Muzeului de Artă Kumu, situat aici, oferă cele mai frumoase picturi, sculpturi și piese de design estoniene. PROTO Invention Factory este un program de neratat pentru vacanţele în familie: centrul interactiv combină realitatea virtuală, știinţa și lumea fanteziei.

Foto: lorebistroo.ee

Similar celorlalte ţări baltice, bucătăria estonă nu duce lipsă de borș, mâncăruri pe bază de cartofi pregătite în mii de feluri diferite, carne de vânat și scoici – deci, dacă suntem în căutarea plăcerilor gastronomice, Tallinn este cel mai bun loc. Cele mai bune feluri din amestecul bucătăriilor estone, slave și ruse pot fi găsite aici, fiind realizate de obicei din ingrediente de sezon și locale. În lumina slabă a unei taverne medievale, să comandăm hering slaka afumat cu pâine neagră de secară sau sulj, adică piftie, și să bem un pahar bun de glögg. Băutura fierbinte este autentic ă dacă, pe lângă vin și condimente, conţine și lichior Vana Tallinn. Favoritul actual este Rataskaevu 16, cu preţuri accesibile și recenzii excepţional de bune, doar că va trebui să faceţi rezervare. Dintr-o altă categorie de preţ, Lee, folosește cu bun gust ingrediente de la producători primari locali, are o stea Michelin și merită atenţia gurmazilor.

Fotó: Visit Estonia

Tallinn este în 2023 și Capitala Verde a Europei, așa că merită să facem un ocol verde, vizitând Muzeul Estonian în Aer Liber, situat la numai opt kilometri de oraș.
Cu o suprafaţă de 72 de hectare, acesta oferă un program potrivit pentru o zi întreagă cu familia, dar și în doi.
Este o reconstrucţie în mărime naturală a unui sat din secolele al XVIII-lea și XIX-lea, care include o biserică, o cârciumă, o școală, cătune și alte atracţii, ca să nu mai vorbim de morile de vânt străvechi aproape înfricoșător de mari. Putem obţine o perspectivă asupra meșteșugurilor populare și putem învăţa câteva tehnici străvechi de gestionare ecologică a gospodăriei. Va fi deosebit de plăcut să încetinim puţin la sfârșitul turului nostru baltic plin de stimuli, plimbându-ne relaxaţi prin grădinile îngrijite, în timpul diferitelor sesiuni de grup sau pur și simplu după chef.
AMI MÉG ÉRDEKELHET