Prima cale ferată de mare viteză din Tibet intră în funcțiune

Pentru prima dată, călătorii din Tibet se pot bucura de priveliștile montane ale zonei dintr-un tren de mare viteză.

Foto: CFP

O linie ferată de 435 de kilometri care leagă capitala tibetană Lhasa de orașul Nyingchi a intrat în funcțiune, oferind tuturor celor 31 de regiuni de nivel provincial din China continentală accesul la călătoriile cu trenul de mare viteză.

Foto: littleisland.org

Construirea unei căi ferate de mare viteză în Tibet, supranumit „acoperișul lumii", nu a fost un lucru ușor. Aproximativ 90% din traseu, care a durat șase ani pentru a fi construit, se află la mai mult de 3.000 de metri deasupra nivelului mării.

Linia Lhasa-Nyingchi are 47 de tuneluri și 121 de poduri - care reprezintă aproximativ 75% din întregul traseu. Aceasta include podul feroviar Zangmu lung de 525 de metri, cel mai mare și cel mai înalt arc de pod de acest gen din lume.

S-au cheltuit 5,6 miliarde de dolari pentru construirea liniei, care este deservită de seria Fuxing de trenuri electrice de mare viteză dezvoltate și operate de China State Railway Group.

Călătorind la altitudini mari, trenurile Fuxing sunt echipate cu sisteme automate de alimentare cu oxigen, care mențin nivelurile de oxigen la o constantă de 23,6% - puțin mai mare decât media de 21% din atmosfera normală. Ferestrele trenurilor sunt echipate cu un strat special de sticlă conceput pentru a rezista la nivelurile ridicate de raze UV din regiune.

Foto: CFP

Trenurile Fuxing de pe linia de 9 stații Lhasa-Nyingchi sunt propulsate de motoare cu combustie internă, cât și de motoare electrice. Sistemul de propulsie dublă le permite să obțină o tracțiune lină pe parcursul călătoriei de 2,5 ore atât pe căile ferate electrificate, cât și pe cele ne-electrificate.

Trenurile se deplasează cu aproximativ 160 km/h – mult mai lent decât viteza maximă de 350 km/h pe care o experimentează călătorii pe multe alte linii din China. Noua rută Lhasa-Nyingchi face parte din calea ferată Sichuan-Tibet, o linie de 1.740 de kilometri care va lega în cele din urmă Chengdu, capitala provinciei Sichuan, de Lhasa, scurtând timpul de călătorie între cele două orașe de la 48 de ore la 13 ore.

Calea ferată Lhasa-Nyingchi este doar o mică parte a rețelei de mare viteză din China, care se extinde rapid. Aproape 40.000 de kilometri de linii traversează țara, făcând legătura între toate principalele clustere de mega-orașe din China. Se așteaptă ca rețeaua să se extindă la 70.000 de kilometri până în 2035.

www.youtube.com

Lhasa-Nyingchi Railway open to traffic 拉林铁路6月25日开通
AMI MÉG ÉRDEKELHET