Outsiderek seregszemléje – 35 éve tartották a calgary-i olimpiát

1988 februárjában rendezték meg a legendás 15. téli ötkarikás játékokat, amely olyan lelkes amatőröktől lett emlékezetes, mint „Eddie, a sas” és a jamaicai bobcsapat.

Fotó: Unsplash

Nyolc alkalommal pályázott Kanada, mire megkapta a téli olimpia rendezési jogát. Az 1976-os montréali nyári játékok kegyetlenül elszálló költségei óvatosságra intették a szervezőket, akik számos önkéntest vontak be a programok lebonyolításba, és a közvetítések jogdíjából is rekordbevételt szereztek.

Fotó: Getty Images

Eddie, a sas

Az első 16 napos téli ötkarikás játékokon megdőlt az addigi részvételi rekord: 57 ország 1423 sportolója indult hat sportágcsoportban (északi sí, alpesi sí, bob és szánkó, gyorskorcsolya, műkorcsolya, jégkorong), amelyek mellé bemutató jelleggel bekerült a programba a curling, a freestyle sí és a rövidpályás gyorskorcsolya is, ami előrevetítette a versenyszámok jövőbeni bővülését. Az éremtáblázaton az első két helyet a Szovjetunió és NDK szerezte meg – ez a két ország utolsó alkalommal szerepelt téli olimpián.

Fotó: Getty Images

Jamaicai bobcsapat


  • A brit Michael „Eddie” Edwards azért kezdett el sísáncon edzeni – túlméretes kölcsön felszerelést használva –, mert ebben a sportágban nagyobb eséllyel juthatott ki az olimpiára. S bár utolsóként végzett Calgaryben, minden ugrását ováció kísérte. Később az ő neve fémjelezte a szigorított kvalifikációs szabályokat. Eddie, a sas címen készült film legendás alakjáról.
  • Albert monacói herceg indulása, és a győztes szovjet páros lett nemzeti színekre festett bobja sem tudta elvonni a figyelmet a jamaicai bobcsapatról, amely első alkalommal vett részt téli játékokon. Négyesük bukás miatt – a mezőnyben egyedüliként – nem tudta befejezni a versenyt, ennek ellenére hősként ünnepelték a csapatot, amelynek történetét a Jég veled! című vígjáték örökítette meg.
  • A calgary-i olimpián tartották első alkalommal fedett pályán a gyorskorcsolyaversenyeket. A nőknél a visszatérően doppinggyanúba keveredő NDK-s versenyzők sikereit várta mindenki, azonban három távon is az a holland Yvonne van Gennipé futott be elsőként, akinek két hónappal korábbi lábműtétje miatt még az indulása is kétséges volt, és aki sem előtte, sem utána nem tudott világversenyt nyerni.

Tiszta vizű város

Fotó: Getty Images

Kanada legmagasabban fekvő nagyvárosát a Bow és Elbow-folyók találkozásánál, a préri szélén alapították. Neve, Calgary, skót gael nyelven tiszta vizet jelent. A városon átfolyó Bow útvonala egy megfeszített íjra emlékeztet, amelynek húrja a központot öleli át. A város szabadtéri helytörténeti múzeumában, a Heritage Park egyik felén a környék vadászainak, bányászainak és pionírjainak életét mutatják be a vasút előtti időkből, míg a másik felén a városiasodott, alig 150 éves közösség intézményeit. A park kisvonattal is bejárható. A grizzlyk, pumák és jávorszarvasok lakta Sziklás-hegység nemzeti parkjai az UNESCO Világörökség részét képzik. A Banff National Park monumentális hegyeit türkiz színű tavak, hatalmas vízesések szabdalják, míg a Jasper National Park a gleccserek birodalma, ahol számos hőforrás található.

AMI MÉG ÉRDEKELHET