Canada alege balenele în locul turiștilor

Din 2018, Canada a stabilit reguli mai stricte pentru organizarea observării balenelor și delfinilor. Se așteaptă ca acestea să aibă un efect benefic asupra vieții marine și reproducerii lor.

Foto: Shutterstock


Conform reglementărilor, nu se pot organiza excursii cu vaporul pentru observarea balenelor în habitatul mamiferelor marine. Navele vor trebui să evite golfurile și zonele în care trăiesc familii de balene sau delfini. Și feriboturile vor trebui să circule mai lent și mai silențios, astfel încât animalele să nu fie deranjate de trafic. Deși reglementările mai stricte au intrat în vigoare în 2018, până acum marea majoritate a navigatorilor n-a fost conștientă de regulile de observare a balenelor, așa că protectorii animalelor acordă acum și mai multă atenție respectării lor.

Foto: Shutterstock

În general, navele de croazieră respectă legea, mai ales că localnicii au găsit modalitatea de a menține turismul profitabil până acum. De atunci sunt organizate excursii cu grupuri mici, cu ocazia cărora câțiva turiști cu echipament de scufundări, respectând distanța prescrisă, se uită în apă culcați pe un mare panou plutitor de burete, în timp ce sunt fixați de barcă cu o frânghie lungă. Această metodă nu este atât de enervantă pentru animale ca tururile navelor uriașe peste habitatul lor. Mulți dintre cei care lucrează în sectorul turistic consideră că noile legi sunt excesive, dar guvernul canadian este de neclintit, afirmând în mod repetat că trebuie schimbată gândirea oamenilor despre mediu și exploatarea animalelor.

Foto: Shutterstock

Există aproximativ 30 de specii de balene în mările limitrofe Canadei, mai multe orașe mari sunt pe coastă, iar de aici pot fi observate balenele – nu trebuie neapărat să fie deranjate de vapoare. Mai ales că doar 366 de balene nordice și numai 74 de exemplare de orcă trăiesc liber în regiune.

AMI MÉG ÉRDEKELHET