Celor care iubesc Parisul, o să le placă și Montreal!

Foto: Shutterstock


Provincia Québec, situată în estul Canadei, își trage numele de la capitala sa, Ville de Québec (Québec City în engleză). 80% din cei 8,5 milioane de locuitori ai provinciei sunt vorbitori nativi de limbă franceză, care au luptat pentru drepturile lor lingvistice timp de multe decenii în timpul perioadei coloniale britanice. În prezent, Quebec este singura provincie din Canada în care franceza este limba oficială, și nu engleza.

Cultura franceză și moștenirea strămoșilor europeni sunt luate foarte în serios de către localnici, atât de mult încât, descoperind Québec-ul, poate te vei simți ca și cum ai fi în Europa. Moștenirea franceză este reflectată și în motto-ul provinciei: "Je me souviens", sau "Îmi amintesc".

Foto: Unsplash

Cea mai mare localitate din provincie este Montréal, unde locuiesc peste 3,5 milioane de oameni, inclusiv cu suburbiile sale cu tot.
Astfel, Montréal este al doilea cel mai populat oraș francofon din lume, după Paris.
Își trage numele de la Mont Royal (Muntele Regal), care are 233 de metri înălțime, fiind mai degrabă un deal decât un munte. Pentru o lungă perioadă de timp a fost capitala comercială a Canadei, dar în anii `70 Toronto a preluat acest rol. Astăzi este un centru important de finanțe, cultură, știință și afaceri internaționale. Montreal este clasat ca fiind al șaptelea cel mai valoros oraș universitar din lume și găzduiește mai multe instituții ONU.

Foto: Shutterstock

Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal

Piața principală a Montrealului este Place D'armes, unde se află unul dintre cele mai importante repere ale orașului, Bazilica Notre-Dame de Montréal. Deși este puțin mai mică decât omonima sa pariziană, frumusețea bisericii cu două turnuri este totuși impresionantă. Din centrul orașului, o scurtă plimbare te duce la Mont Royal, cu poalele sale mărginite de restaurante și cafenele, cu o atmosferă franceză autentică. Pe versantul dealului, poți admira, de asemenea, monumentalul Oratoire Saint-Joseph du Mont-Royal.

Foto: Shutterstock

Biodome

Celebrul cartier „Le Mille carré doré”, renumit pentru clădirile sale splendide, găzduiește cel mai mare și cel mai vechi muzeu de artă din Canada - Muzeul de Arte Frumoase din Montréal. Merită, de asemenea, o vizită complexul muzeal de istorie naturală Biodome și Grădina Botanică, o oază extraordinară în inima orașului. Și, vorbind de agrement și divertisment, cea mai mare roată panoramică din Canada - La Grande Roue de Montréal - este construită pe o insulă din portul vechi, oferind o priveliște fantastică asupra orașului și a împrejurimilor sale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET