Capitala mondială a parfumurilor: Grasse

Trandafir, Mademoiselle Coco și pământul din Grasse: călătorim într-o zonă parfumată.

Foto: 123RF

Una dintre localitățiile iconice ale provinciei franceze Provence este Grasse, situată la periferia Alpilor, numită și capitala mondială a parfumurilor. Datorită peisajului minunat și parfumului floral al aerului curat, acest oraș extrem de fermecător este de secole o destinație turistică populară.

Cine s-ar fi gândit că leagănul fabricării parfumurilor este un oraș în care în Evul Mediu a înflorit meșteșugul cu mirosul neplăcut al tăbăcirii? Mănușile din piele de înaltă calitate fabricate în Grasse erau la mare căutare atunci, dar au avut un mare defect: miroseau urât. Până când un tăbăcar local a avut ideea să parfumeze mănușile cu apă de trandafiri și condimente aromate. Mănușile aromate au fost atât de mult pe placul reginei Caterina de Medici, încât a comandat un parfum din flori care cresc în jurul lui Grasse, iar în 1533 a fondat în acest oraș prima manufactură de parfumuri din lume. Cu timpul, mireasma pajiștilor zonei distilată în flacoane a cucerit lumea și producția de parfum a devenit principala sursă de trai a orașului.

www.youtube.com

Fragrance N°5, parfum de Grasse

Terre grasse – pământ gras. Din această expresie provine denumirea localității. Deși orașul în sine este construit pe stânci, excelentul teren agricol și climatul plăcut din zonă oferă condițiile ideale pentru cultivarea florilor. Uleiurile esențiale distilate din florile de aici – lavanda, mirt, iasomie, trandafir, floare de portocal, mimoză sălbatică, tuberoză – sunt de cea mai înaltă calitate, din acest motiv a meritat Grasse titlul de capitală mondială a parfumurilor. Florile sunt culese în zori, manual și prelucrate imediat. Mai multe mărci mondiale – precum Chanel – au propriile lor plantații de trandafiri și iasomie în Grasse.

Musée du parfum Fragonard

Foto: 123RF

Fragonard este unul dintre cei mai importanți producători de parfumuri din lume, cu o lungă tradiție. Aproape că nu există turiști care să nu viziteze această parfumerie – care este și muzeu – când ajung în Grasse. În timpul vizitei la muzeu poate fi vizitată și fabrica, iar aici putem învăța un pic din știința magiei aromelor.

Musée International de la Parfumerie 

Muzeul fondat în 1989 este unic în felul său: prezintă nu doar procesul de fabricare a parfumurilor și istoria marilor case de parfumuri, dar și schimbările culturale și sociale aduse în viața noastră de răspândirea produselor cosmetice și articolelor de toaletă. Muzeul are și o grădină plină de flori parfumate în apropiere, la Mouans-Sartoux (Jardins du Musée International de la Parfumerie), care merită, de asemenea, o vizită.

Plimbare în centrul vechi

Foto: 123RF

Orașul vechi din Grasse este relativ mare, putem să ne plimbăm ore în șir printre casele sale aurii, pe străduțele întortocheate. Și aici totul este despre miresme, fiind plin de parfumerii mai mici sau mai mari. Piața principală a orașului este Place aux Aires, căptușită cu case cu arcade, în mijloc cu o fântână arteziană cu trei etaje, înconjurată de cafenele confortabile. Tot în centrul istoric se găsește catedrala Notre Dame du Puy, construită în secolele al X-lea și al XI-lea. În sanctuar putem vedea trei picturi realizate de un artist necunoscut pe atunci, ajuns mai târziu de celebru la nivel mondial - Rubens.

Zona oferă atracții interesante și pentru excursioniști. Mai multe peșteri au fost explorate pe dealurile de calcar din jurul orașului, cea mai populară dintre ele fiind Peștera Saint-Cézaire (Grotte de Saint-Cézaire) situată la 40 de metri sub suprafață, care a fost descoperită în 1890 de către un fermier care planta struguri. Deschisă tot anul, peștera poate fi vizitată de turiști doar cu ghid.

AMI MÉG ÉRDEKELHET