Căpușele: ce ştim sigur despre ele + concepții greșite

Este sezonul căpușelor, ne pot mușca oricând, așa că trebuie să fim pregătiți!

Foto: Getty Images

Valul de căldură favorizează căpușele, deoarece sunt din ce în ce mai puține haine pe noi, ceea ce înseamnă o suprafață liberă mai mare unde pot ataca. Am strâns câteva informații și prejudecăți importante despre căpușe.

An de an, căpușele cuceresc teritorii tot mai mari, din două motive: schimbările climatice sunt favorabile reproducerii lor și au din ce în ce mai puțini dușmani naturali. Sezonul lor este din primăvară până în toamnă, Iar vara sunt extrem de periculoase, atunci când purtăm haine puține, care nu ne pot proteja de ele. Am adunat toate concepțiile greșite și multe sfaturi legate de căpușe, care vă pot fi utile în acest sezon. Iată ce trebuie să faci dacă totuși te-ar înțepa o căpușă.

Unde ne așteaptă căpușele?

  • În pădure, în luncă, pe câmp, între arbuști, adică în toate zonele verzi
  • Când facem sport în aer liber, la pescuit
  • În parcuri urbane, crânguri, pe alee
  • Pe terenuri de joacă și la zonele speciale pentru câini
  • Pe ștranduri și alte zone verzi stufoase, împădurite
  • La festivaluri, evenimente în aer liber, în campinguri

CONCEPȚII GREȘITE

Foto: Unsplash

1. Căpușele sar pe noi de pe copaci.

Căpușele preferă locurile cu umiditate ridicată, trăind deci printre frunzele uscate căzute pe pământ. Acesta este principalul lor teren de vânătoare, deoarece contrar concepției greșite, nu știu să sară, nu urcă pe copaci, de fapt... nu prea ajung la o înălțime de peste 1,5 metri. Să fim atenți mai ales la un picnic pe câmp sau atunci când ne întindem pe iarbă la ștrand!

2. Căpușele trebuie rotite, fiind astfel mai ușor de îndepărtat.

Căpușa nu trebuie rotită. Dacă nu avem o clemă sau dispozitiv special creat în acest scop, să o prindem cu o pensetă nu prea ascuțită și să o scoatem din piele cu o mișcare fermă!

3. Să ungem căpușele cu ulei, unt sau lipici pentru a se îneca.

Să evităm orice soluție care duce la sufocarea căpușei, pentru că în aceste cazuri creștem riscul infecției!

4. Dacă se rupe capul căpușei în timpul manevrei de îndepărtare, acesta trebuie scos cu toate mijloacele.

Dacă gura prin care căpușa suge (nu capul) rămâne vizibilă chiar și cu ochiul liber în pielea noastră, să nu o atingem, pentru că putem provoca doar iritații sau o reacție inflamatorie. Cu timpul, organismul nostru o va elimina.

5. Dezinfectarea reduce riscul de infecție.

Tratamentul de suprafață nu le împiedică pe căpușe să ne infecteze, dar merită dezinfectat locul înțepăturii, dacă sângerează sau rămâne rană după ce scoatem căpușa.

6. Vaccinul protejează împotriva tuturor bolilor transmise de căpușe.

Vaccinul contra căpușei nu ține insecta departe de noi și astfel nici nu o împiedică să ne înțepe, dar ingredientul său activ oferă protecție împotriva meningitei infecțioase (encefalitei).

Nu toate sunt contagioase!

În timpul extragerii sângelui, căpușele infectate transmit prin saliva lor diferiți viruși și bacterii către organismul nostru, dintre care cele mai frecvente două boli sunt encefalita de căpușe și boala Lyme. Prima este o boală a sistemului nervos cauzată de un virus, care în cazuri severe poate provoca paralizie, chiar și daune permanente. Boala Lyme în schimb este cauzată de o bacterie și se poate manifesta și în piele, articulații, inimă sau sistemul nervos. Poate fi tratată cu antibiotice într-un stadiu incipient, dar nu există niciun vaccin împotriva ei, spre deosebire de encefalită.

Vaccinul contra căpușei nu ține insecta departe de noi, deci chiar ne poate înțepa în ciuda vaccinării. Boala Lyme nu poate fi prevenită cu acesta, dar ingredientul său activ protejează împotriva meningitei infecțioase (encefalită). În prezent nu există terapie pentru boala Lyme, așa că ne putem proteja împotriva ei numai prin prevenirea înțepării.

Din fericire nu toate căpușele sunt contagioase. Agentul patogen al encefalitei transmise prin căpușe este mai rar (în 0,05% dintre căpușe), în timp ce bacteria care cauzează boala Lyme este mai frecventă (în medie europeană de 12%) în căpușele obișnuite.

AMI MÉG ÉRDEKELHET