Praga: poate dansa o casă în centrul orașului?

Ostentativ sau genial? Opiniile localnicilor sunt divizate despre „Casa caredansează" din Praga, care simbolizează ieșirea din dictatură și democraţia.

Foto: Shutterstock


La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, americanii, din motive necunoscute, au bombardat Praga în loc de Dresda. Exploziile au distrus și o clădire din centrul istoric, vizavi de cetate, al cărei teren aproape o jumătate de secol mai târziu a fost cumpărat de către compania olandeză de asigurări Nationale Nederlanden. De altfel, în imediata vecinătate a clădirii în ruină de atunci a locuit viitorul președinte al ţării, Václav Havel, care a avut un rol important în nașterea „Casei care dansează". Václav Havel, arhitectul ceho–iugoslav Vlado Milunić și proiectantul american Frank O. Gehry au visat împreună complexul de clădiri cu rol de spaţiu comunitar și galerie. Perechea dansatoare care formează casa finalizată în 1996 este formată din doi cilindri: cel static simbolizează bărbatul, iar cel dinamic femeia, care – după ideea lui Gehry – au fost denumite după renumitul cuplu de dansatori, Fred Astaire și Ginger Rogers.

Foto: Shutterstock

Materialul jumătăţii masculine, care se lărgește de jos în sus, este în mare parte beton și nu este acoperit cu niciun fel de vopsea. Jumătatea feminină se răsucește, componentele sale principale fiind sticla și oţelul, având „talia" subţire, iar „picioarele" chiar amintesc de o mișcare de dans. Și aici au fost păstrate culorile originale ale materialelor, așa că sticla are o culoare verzuie, în timp ce oţelul o nuanţă de gri. Ginger și Fred reprezintă împreună stilul deconstructivist, cum însă spaţiul înconjurător este dominat exclusiv de clădiri tradiţionale, conservatoare, lucrarea care a câștigat și un important premiu de arhitectură nu este pe placul tuturor. În prezent găzduiește un hotel, un restaurant și o sală de expoziţii de prestigiu.

MEDUSA

Pentru Fred au fost realizate în total 99 de panouri prefabricate din beton de diferite forme, ferestrele sale ieșind din planul faţadei. Ciudata structură de oţel de pe capul lui Fred a primit denumirea de Medusa pentru că amintește de un monstru cunoscut din mitologie.

FRED&GINGER?

În ciuda intenţiilor lui Gehry, astăzi nimeni nu mai numește Fred&Ginger „Casa care dansează". Cei mai puţin entuziaști o numesc pur și simplu "Casa Beată". Cu cele 9 niveluri ale sale, complexul de clădiri în stil neo-baroc se înalţă deasupra clădirilor înconjurătoare, în principal realizate în stil Art Nouveau, baroc și gotic.

ARHITECTURĂ ȘI UNICITATE

Clădirea deconstructivistă a devenit unul dintre simbolurile malului Vltava. În afara valorilor sale arhitecturale incontestabile, unele elementele au în mod explicit și aspecte practice: de exemplu mantaua de sticlă a turnului îmbunătăţește vederea din casa alăturată.

ASIMETRICĂ ȘI ÎN INTERIOR

În partea hotelieră a "Casei care dansează" nu există nicio cameră simetrică. Spaţiul expoziţional găzduiește expoziţii interesante cu tematică retro, mai îndepărtate de mainstream. Se pare că forma exterioară a casei are și un impact asupra a ceea ce se întâmplă și în interior.

www.youtube.com

The Dancing House / PRAHA
AMI MÉG ÉRDEKELHET