Schönbrunn: totul despre impresionantul palat vienez

Castelul Schönbrunn din Viena este una dintre cele mai cunoscute atracții din Austria.

schonbrunn
Foto: 123rf

Zona de periferie din Hietzing a ajuns în 1569 în proprietatea Habsburgilor, iar în 1642 soția împăratului Ferdinand al II-lea, Eleonora, a construit o casă de vară. Potrivit unei legende, ea a numit-o prima oară Schönbrunn, o altă legendă susține însă că numele ar fi dat de arhiducele Matia. Denumirea (în traducere "izvor frumos") se referă la izvorul de pe moșie.

REȘEDINȚA DE VARĂ A ÎMPĂRATULUI

Foto: 123rf

Începând cu mijlocul secolului al XVIII-lea, Schönbrunn a fost reședința preferată de vară a domnitorilor austrieci, care iarna se mutau înapoi în Hofburgul din centrul Vienei. Odată cu dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar, această funcție a castelului a încetat în 1918, fiind transformat în muzeu, iar în 1996 a ajuns și pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Castelul baroc este una dintre cele mai vizitate atracții din Viena. Culoarea aurie a impunătoarei clădiri a fost unul dintre simbolurile Imperiului Habsburgic. Interioarele sale sunt în stil rococo (majoritatea suprafețe albe cu decor de frunze din aur de 14 carate), cu candelabre de cristal cehe și sobe de țiglă. Inițial a fost construit ca o cabană de vânătoare, dar datorită expansiunii continue, în cele din urmă a devenit reședința de vară reprezentativă a familiei imperiale. În imensul castel există 1440 ccamere, din care 45 pot fi vizitate. Iar curtea imperială era deservită de 200 de bucătării.

PARCUL CASTELULUI

Foto: 123rf

Castelul este înconjurat de un mare parc cu grădini, răsaduri de flori, fântâni arteziene și câteva clădiri. Gloriette, care simboliza victoria austriacă din bătălia de la Köln, funcționează acum ca și cafenea, unde se organizează în mod regulat concerte de cameră. O altă atracție populară este Irrgarten, un labirint din grădină care ascunde simbolurile celor 12 constelații. Dintre serele din partea din spate a parcului, Casa Palmierilor (Palmenhaus) este cea mai interesantă din punct de vedere arhitectural, iar aici vizitatorii pot admira plante de pe toate continentele. Puțin mai departe se află Casă Deșertului (Wüstenhaus), cu o bogată colecție de cactuși.

GRĂDINA ZOOLOGICĂ IMPERIALĂ

Foto: 123rf

Din parcul castelului face parte și cea mai veche grădină zoologică din Europa. Funcționează din 1752, teritoriul crescând treptat la 17 hectare, fiind considerat în prezent una dintre cele mai moderne grădini zoologice din lume. Plimbându-ne prin pavilioanele sale, putem explora mai multe zone climatice, de la pădurea tropicală umedă până la deșert sau regiunea polară. Peste 600 specii de animale trăiesc aici, printre ele rinoceri, elefanți, hipopotami, urși polari, tigri, lei, diverse specii de maimuțe. Urșii panda aduși din China sunt extremi de populari în rândul vizitatorilor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET