Dacă zidurile ar putea vorbi…

Catedrala romano-catolică din Alba Iulia

Puține clădiri au trăit atâtea vicisitudini, dar catedrala arhiepiscopală romano-catolică din Alba Iulia este totuși unul dintre cele mai bine conservate monumente sacrale medievale din Europa Centrală.

Foto: 123rf

Călugărul Rogerius din Oradea a descris în „Cântecul de jale" (Carmen miserabile) ororile marii invazii mongole din 1241–1242. Clericul italian a evocat în imagini elocvente devastarea, scriind printre altele că ruinele arse ale catedralei din Alba Iulia erau acoperite de sângele celor asasinați.

Mistere istorice

Foto: 123rf

Clădirea devastată de tătari era a doua catedrală a Episcopiei din Transilvania, prima fiind construită probabil de regele Ștefan I al Ungariei, la începutul secolului al XI-lea.

Urmele vicisitudinilor secolelor pot fi văzute și astăzi pe catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolică de la Alba Iulia, care se înalță în colțul sud-vestic al cetății. Istoria n-a cruțat nici acest al doilea sanctuar, ridicat la sfârşitul secolul al XI-lea, în timpul regelui Ladislau I al Ungariei. Chiar şi reconstrucția care a urmat invaziei tătare s-a dovedit de scurtă durată: într-o dispută din 1277, legată de impozitele bisericești, oștile săsești au atacat clădirea, arzând-o și devastând-o din nou într-o confruntare sângeroasă. A început o nouă renovare costisitoare – biserica a fost prelungită spre est și a fost realizată o frumoasă închidere pentagonală în stil gotic, ce pare că se datorează lui Ioan de Hunedoara. Este însă sigur că voievodul Transilvaniei a donat cu generozitate pentru lucrările care au urmat unui atac otoman din secolul al XV-lea.

În stil francez

Foto: 123rf

Bisericile din Burgundia și din Franța centrală de atunci au servit drept model la ridicarea clădirii, și întrucât nici renovările medievale, nici cele ulterioare nu au modificat-o substanțial, catedrala și-a păstrat forma și structura romanică în întregime, dar și în detalii. Doar unul dintre turnuri există și astăzi – acesta fiind renovat în secolul al XVII-lea de arhitecți din Lombardia, aduși de principele Transilvaniei, Gabriel Bethlen. Al doilea a explodat în timpul unui asediu al cetății, iar turnul din mijloc a fost distrus în timpul invaziei tătare.

Panteon transilvan

Foto: 123rf

Interiorul bisericii monumentale oferă o experiență înălțătoare și copleșitoare în același timp. Amvonul și altarul principal sunt din secolul al XVI-lea, iar orga din secolul al XIX-lea. Multe figuri istorice importante au odihna veșnică în mormintele ornamentate – printre alții aici au fost înmormântați Ioan de Hunedoara, Isabella de Jagiello, regina Ungariei sau principele Gheorghe Rákóczi I. și Gabriel Bethlen.


Ca parte din centrul istoric din Alba Iulia, biserica a fost înscrisă pe lista de propuneri aPatrimoniului Mondial UNESCO.

AMI MÉG ÉRDEKELHET