Mit igyunk Katalóniában? Tarts velünk cava kóstolásra!

A Barcelonától 50 kilométerre lévő – a cava fővárosaként emlegetett – Sant Sadurní d'Anoiában minden a habzó borokról szól.

Korábban már bemutattuk Katalónia rejtett és nem annyira rejtett kincseit. Most következzen egy élménybeszámoló egy cava-kóstolással töltött napról, amelyik garantáltan meghozza mindenki kedvét egy katalóniai kiruccanáshoz!

Fotó: Unsplash

Ha egy kisvárosban 80 pezsgőpincészet található, nem egyszerű kérdés, melyik legyen az a néhány, amelyet egy tematikus nap keretében felkeresünk. Az is biztos volt, hogy a központtól távolabb eső helyeket biciklivel fogjuk megközelíteni, ezért indultunk a korai hűvös órában a bérelt bringáinkon, hogy megspóroljuk a hőség óráiban tekerést. A kacskaringós dűlőutak kis patakokkal szabdalt szőlőültetvények között tekeregnek, miközben apró ligetek nyújtanak kellemes menedékeket. Sant Sadurní d'Anoiából közvetlenül kijutva a biogazdálkodást folytató, Pere Ventura lett az első állomás. Büszkén hirdetik, náluk minden a fenntarthatóságról szól, igyekeznek elkerülni a vegyszereket. Mivel a honlapon már bejelentkeztünk, várt minket a borászat egy alkalmazottja, aki körbe vitt a borászaton.

Fotó: Facebook

Innen egy patakvölgyet követve, jutottunk egy kis domb tetejére, a Bertha cava-pincészet látogatóközpontjába. Természetesen a teraszon foglaltunk helyet, és jócskán benne lévén a tízórai időben, rendeltünk egy vegyes hidegtálat sajtokkal sonkával és kagylóval, hozzá a ház jéghideg cava-it. Kezdtünk egy brut naturelle klasszikus palackkal, majd a cég innovációja, a főként fiataloknak szánt Lounge következett, fehér és rozé változatban, hogy a kora délutánra feltegye a koronát a Gran Reserva, a borász büszkesége. Mezitlábasan a pázsitra heveredve gyönyörű kilátás nyílt a környező hegyekre, ezért sem siettünk a hazaúttal, még akkor sem, ha tudtuk, hogy a városkába csekély forgalmú utakon „kertek alatt” jutunk vissza. Késő délután lett, mire visszafordultunk Sadurní felé, ahol még várt minket a nemzetközi piacon is jól csengő nevű Agustí Torelló Mata pincészet.

Fotó: Agustí Torelló Mata

A világszerte ismert cava-nagyágyúkat, mint a Freixjenet, és a Codorníut most tudatosan kihagytuk, a fókusz minél több kuriozitás megismerése volt, azért a Torelló Matát a korábbi élményeink mentén sem akartuk kihagyni túránkból. A Torelló Mata nem „dőlt be” a modern trendeknek, nem kezdett Chardonnay-t és Pinot noirt ültetni, hanem több mint hetven éve a klasszikus Penedes terroirra jellemző fajtákat házasítja, úgy mint macabeo, parellada, Xarel lo. Akkor mi emeli ezt a pincészetet a többiek fölé? Az egyik magyarázat talán abban rejlik, hogy ők birtokolják a legjobb területeket a régióban, a másik talán az alapító, Agustí Torelló fanatikus minőség-tiszteletében keresendő, amit a jelenleg a birtokot vezető négy gyereke is örökölt. Termékük közül a Kripta emelkedik ki, amelyik az átlag cavákkal ellentétben évjáratos. Mivel 5-6 évig is eltart a finom seprőn érlelés, a mostani legfiatalabbak is 2016-sak. Ezzel az elixírrel zártuk a kóstoló napunkat és biztos, hogy jövünk vissza a Filoxéra fesztiválra, amit minden szeptemberben megtartanak a helyiek, mert nem csak inni, de bulizni is nagyon tudnak a katalánok!

Maróthy Csaba

AMI MÉG ÉRDEKELHET