În ce constă și de ce este eficientă tehnica de eliberare a stresului numită „baie de pădure”?

Efectele pozitive ale mișcării asupra corpului nostru nu sunt o noutate, dar contează și ce fel de mișcare facem și unde. Locul în care ne plimbăm, alergăm, mergem cu bicicleta este mult mai important decât am crede.

Foto: Unsplash

Potrivit psihologilor, trebuie să folosim toate simțurile pentru a ne reîncărca, a ne liniști, a ne relaxa, iar pădurea verde este cel mai bun mediu pentru asta.

Foto: Unsplash

Esența plimbării în pădure este că suntem prezenți în natură cu toate simțurile, nu numai fizic, ci și mental. Beneficiile terapiei în pădure sunt deja susținute de aproximativ 20 de studii diferite. În realitate, nu este altceva decât o excursie tradițională, mai ales dacă suntem oricum atenți la natură. Baia de pădure implică ascultarea sunetelor păsărilor, insectelor și pârâului, adulmecând aerul umed, cu miros de mușchi, și atingerea scoarței copacului, a lichenilor sau a frunzelor.

Foto: Unsplash

Trebuie să ne petrecem în mijlocul naturii cel puțin două ore pe săptămână pentru ca terapia să fie eficientă – vestea bună este că poate fi o jumătate de oră pe zi, dar și un weekend întreg. Dacă nu avem timp de excursii, atunci în drum spre serviciu sau spre casă să alegem un traseu care include un parc, o porțiune împădurită, sau pe vreme bună să ieșim în pauza de prânz într-o zonă verde. Dacă nu avem o pădure în apropiere și avem nevoie de puțină relaxare, putem descărca pe telefon o aplicație care redă sunetele naturii (junglă, pădure tropicală, cântecul păsărilor). Există, de asemenea, o serie de aplicații de relaxare în care putem alege un fundal de pădure. Există și un radio online, Calm Radio, care difuzează sunetele naturii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET