Bucătărie mondială: ce este surimi și cum se produce?

Batoane de crab, batoane de pește, rulouri cu fructe de mare – le putem numi în mai multe feluri. Ele sunt de fapt o alternativă la fileul de pește și sunt sănătoase, bogate în acizi grași omega.

Foto: Shutterstock

Surimi este un cuvânt japonez și înseamnă piure de carne – mâncarea este de secole o parte importantă a bucătăriei japoneze. Abia în anii '60 industria alimentară occidentală a descoperit „stickul de crab”, care este făcut de fapt din mai multe feluri de pește marin procesate, dezosate. Surimi este un ingredient ușor care merită încercat la salate reci, orez prăjit asiatic sau sushi.

Foto: Shutterstock

Cum se face surimi? Peștele prins este congelat rapid, se transportă la fabrică, se spală de mai multe ori, apoi se pasează, se condimentează, iar la final se modelează și se colorează cu boia de ardei sau colorant alimentar. De obicei, piureul de pește este atât de curat încât nu mai are gust de pește, așa că se adaugă aromă de crab. În prezent, toate versiunile sunt produse în fabrici mari de procesare a peștelui. Dar felul de mâncare original de pește, foarte asemănător cu surimi, a fost făcut în Japonia încă din secolul al XII-lea și era numit kamaboko.

Foto: Shutterstock

Chiar dacă vorbim despre un aliment multiprocesat, nu conține ingrediente inutile, nesănătoase. Se adaugă doar aditivi (ulei, sare, zahăr, potențiator de aromă, albuș de ou, amidon) care vor permite modelarea și apoi tăierea barei de surimi, folosind minim de conservanți.

Surimi apare atât în preparatele calde, cât și în cele reci. Dacă ar fi nesănătos, japonezii cu siguranță n-ar fi mâncat acest aliment de 900 de ani, mai ales nu ca înlocuitor pentru peștele proaspăt. Pentru un kg de surimi se folosesc 4-5 kg de pește, iar grăsimea și apa se extrag din carne și se comprimă după purificare. Un surimi de bună calitate conține 30-50% pește, în timp ce unul de calitate inferioară doar 20%.

AMI MÉG ÉRDEKELHET