Bucătăria mondială: există un nou recorder de ardei iute, mult mai puternic decât predecesorul

Potrivit site-ului oficial Guinness World Records, Pepper X din SUA este acum cel mai iute ardei din lume.

Foto: Wikipedia

Precedentul deținător al recordului era Carolina Reaper, cu o valoare Scoville de 1,64 milioane, în timp ce Pepper X are o valoare Scoville de 2,69 milioane. Pe măsură ce crește conținutul de capsaicină al unui ardei, crește și poziția acestuia pe scara Scoville, care indică cantitatea relativă de capsaicină.

Foto: Profimedia

Cel mai iute ardei din lume a fost creat de Ed Currie. Expertul s-a bătut practic singur, deoarece a cultivat și deținătorul precedent al recordului, Carolina Reaper. Ca o indicație a puterii lui Pepper X, ardeiul jalapeño are un indice de iuțeală cuprins între 2.500 și 10.000. Dar chiar și habanero, considerat extra picant, are "doar" în jur de 100.000 - mult sub cele 2,69 milioane de unități Scoville ale lui Pepper X. De altfel, Currie a început să cultive ardei iuți ca hobby, în anii '90, înainte de a se dedica cu normă întreagă. Currie a cultivat Pepper X la ferma sa timp de peste un deceniu, încrucișându-l cu cei mai iuți ardei ai săi pentru a crește conținutul de capsaicină al legumei.

The South Carolina hot pepper expert who set a world record for the hottest pepper a decade ago is at it again. Ed Currie has ...

Pepper X: The World's Hottest Pepper

"Când am cultivat acest ardei, primul lucru pe care îl căutam era ceva care să maximizeze iuțeala, iar al doilea aspect era aroma", a declarat Currie. O parte a procesului de dezvoltare a inclus protejarea lui Pepper X, deoarece fanii ardeiului au încercat să îl fure de ani de zile. De aceea, este un soi de ardei protejat prin lege: păstăile și semințele nu vor fi puse în vânzare, așa că, deocamdată, îl poți gusta pe picantul Pepper X doar prin intermediul sosurilor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET