Ciocotrip - cea mai dulce listă de dorinţe din Europa

Vă arătăm unde și ce trebuie gustat de cei care caută cele mai bune produse de pe continent!

Foto: Unsplash

Ciocolata nu este doar un simplu desert: poate fi o specialitate gourmet, o sursă de energie ori panaceu pentru decepţii din dragoste.

TRENUL DE CIOCOLATĂ – MONTREUX, ELVEŢIA

Numele ţării lider în producţia de lapte este și atributul unei ciocolate de calitate. Nu întâmplător, în multe reclame, cremozitatea ciocolatei bogate în lapte este înfăţișată în ambientul munţilor înalţi, alături de văcuţe (adesea mov) care pasc pe câmpiile verzi. În Elveţia nu trebuie să mergem prea mult în căutarea unei ciocolate bune, însă misiunea devine și mai ușoară datorită trenuleţului Chocolate Train. Trenul ce pornește din Montreaux asigură un sejur întreg de o zi în vagoane splendide din anul 1915. Punctul culminant al zilei este vizitarea fabricii Cailler, unde suntem ghidaţiprin istorie, fabricaţie și degustare profesionistă. Din cauza pandemiei, trenul va circula din nou în primăvara anului 2021.

Foto: Instagram

Neuhaus

NU ESTE O PASTILĂ AMARĂ – BRUXELLES, BELGIA

Partenerul merituos al ciocolatei elveţiene este cel belgian, la fel de vestit. Punctul forte al Belgiei în această materie este trufa de ciocolată: aici își au originea bomboanele de ciocolată, aceste specialităţi ușoare, umplute, care se topesc în gură. Magazinul celei mai vechi și mai cunoscute case de ciocolată este Neuhaus și se află în centrul pieţii Grand Place din Bruxelles. Tatăl familiei, farmacist, a îmbrăcat în secolul 19 pastilele în ciocolată, spre bucuria pacienţilor, urmând ca nepotul său, în anul 1912, să dezvolte din acest produs trufele belgiene ce au devenit cunoscute în întreaga lume.


CIOCOLATĂ FIERBINTE – LONDRA, MAREA BRITANIE

Britanicii sunt regii băuturilor fierbinţi, ei știu cel mai bine cum să încălzească sufletul oamenilor într-o zi cenușie, ploioasă – excelând, pe lângă ceai, și în ciocolată fierbinte. Dacă vizităm Londra, merită să facem o escală la cafeneaua lui Alain Ducasse (Le Café Alain Ducasse) în apropierea gării King's Cross. Aici sunt două incinte învecinate, pe lângă Café funcţionează și Le Chocolat Alain Ducasse, unde ne putem convinge de ce a devenit atât de faimoasă ciocolata lui Monsieur Ducasse.

Foto: Instagram

Cité du Chocolat

CITÉ DU CHOCOLATE – TAIN L'HERMITAGE, FRANŢA

Connoisseurii adevăraţi știu în mod cert numele Valrhona, întrucât cei mai cunoscuţi cofetari profesioniști folosesc materie primă de la ei. În sătucul din apropierea Lyonului, la Tain l'Hermitage, se află centrul lor de agrement – unde cele trei cuvinte cheie al Cité-ului sunt „Le goût, le geste et la matière", adică „gustul, gestul și materia" – încercând să se adreseze tuturor celor cinci simţuri ale vizitatorilor. Putem, de exemplu să urmărim drumul preparării unei bomboane de ciocolată, iar într-un laborator de ciocolată putem să ne dăm frâu liber imaginaţiei prin crearea unor sortimente absolut unice.


CEL MAI GUSTOS MUZEU – BARCELONA, SPANIA

Dacă bobul de cacao a fost adus pe continent de colonizatorii spanioli, trebuie să găsim un muzeu de ciocolată bun în Spania. La Muzeul Ciocolatei din Barcelona putem afla totul despre plantă și despre istoria consumului de cacao, obiceiurile decadente ale vechilor domnitori, dar și despre evoluţia producţiei de ciocolată până la nivelul de ramură industrială. Informaţiile culinare nu trebuie asimilate fără o degustare pe cinste.

Foto: Instagram

Chocolate by the River

VISE DE CIOCOLATĂ – MARIBOR, SLOVENIA

Poate că ciocolata slovenă nu este atât de faimoasă precum surorile ei belgiene și elveţiene, dar dacă am vrea să combinăm ciocolata cu wellnessul, merită să ne îndreptăm către Maribor. Glampingul de la „Chocolate by the River" se întinde în regiunea splendidă și liniștită a Dravei. Proprietarul locului deţine și o fabrică locală de dulciuri, așa că cei de aici știu din prima cu ce să-și trateze clienţii: până și pasta de dinţi este făcută din ciocolată! Căsuţele cu un design plăcut au fost botezate după câte un soi de cacao, iar printre programele oferite aici se numără prepararea de ciocolată, degustarea și masajul. Caloriile adunate în exces aici pot fi compensate cu înotul sau cu o excursie în împrejurimi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET