Acestea sunt cele mai scumpe orașe din lume în 2023

Inevitabil, creșterea costurilor a însemnat că traiul în multe orașe a devenit mai scump - dar unele sunt mult mai afectate decât altele.

Foto: Pixabay


Potrivit indexului "2023 Worldwide Cost of Living" publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), costul mediu al vieții a crescut cu 7,4% în acest an. Prețurile produselor alimentare au crescut cel mai mult. Deși acest salt este ușor mai redus decât creșterea de 8,1% pe care același studiu l-a înregistrat în 2022, cifrele rămân semnificativ mai mari decât "tendințele istorice".

Orașul-stat Singapore și Zurich din Elveția au fost desemnate drept cele mai scumpe orașe din lume. Creșterea celui din urmă, care a trecut de pe locul șase pe lista de anul trecut, a fost atribuită aprecierii francului elvețian, precum și prețurilor ridicate la produsele alimentare, bunurile de uz casnic și activitățile recreative. Transportul și îmbrăcămintea costisitoare din Singapore au fost, de asemenea, remarcate.

Foto: Shutterstock

Zurich


În cadrul studiului "2023 Worldwide Cost of Living" au fost analizate 173 de orașe mari, comparând peste 400 de prețuri individuale pentru 200 de produse și servicii. Acesta a exclus Caracas, din Venezuela, unde prețurile au crescut cu 450% din 2022.

Deși anul trecut New York a fost la egalitate cu Singapore pe primul loc, populara destinație americană, unde prețurile au crescut cu 1,9% conform studiului, a coborât pe locul al treilea, la egalitate cu Geneva din Elveția.

Damasc, Siria, rămâne cel mai ieftin oraș din lume.

Teheran, în Iran, și Tripoli, în Libia, sunt, de asemenea, aproape de ultimul loc, clasându-se pe locurile 172 și, respectiv, 171.

Foto: Shutterstock

New York

Costurile pentru utilități, ajutor domestic și tutun au fost cele mai ridicate în orașele din SUA, în timp ce orașele din Europa de Vest au fost unele dintre cele mai scumpe la capitolele recreere, transport și bunuri de uz casnic. Potrivit sondajului, alimentele și alcoolul au fost cele mai costisitoare în orașele asiatice.

​Cele mai scumpe 10 orașe din lume în 2023

  • 1. Zurich și Singapore (la egalitate)
  • 3. New York și Geneva (la egalitate)
  • 5. Hong Kong
  • 6. Los Angeles
  • 7. Paris
  • 8. Tel Aviv și Copenhaga (la egalitate)
  • 10. San Francisco
AMI MÉG ÉRDEKELHET