5 dintre cele mai uluitoare trasee de drumeții din Europa

Parcurgeți drumul prin cele mai spectaculoase peisaje ale continentului!

Există câteva trasee de drumeție cu adevărat uluitoare în întreaga Europă, unele dintre ele au o lungime de sute de kilometri, dar dacă nu sunteți prea pregătiți pentru un pelerinaj unic în viața, folosiți cărările semnalizate pentru a admira peisajul impresionant măcar o zi sau două.


Calea Pennine

Foto: Getty Images

  • Între Edale, Anglia și Kirk Yetholm, Scoția
  • Distanță: 407 km
  • Durata: 16-19 zile

În timp ce au o înălțime redusă în comparație cu multe alte lanțuri montane din Europa - cel mai înalt punct, Cross Fell, este la doar 893 metri deasupra nivelului mării - Pennine au farmecul rural al peisajului. Aici nu există sălbăticie, nici un vârf de stâncă sau ghețari. Însă găsim sute de kilometri de liniște și un adevărat sentiment de drumeție. Un amestec perfect de peisaje clasice britanice, repere cu adevărat iconice, trasee care sunt provocatoare, dar accesibile și o istorie lungă și ilustră.

Traseul Transcaucazian

Foto: Getty Images

  • Între Chuberi și Ushguli, Georgia
  • Distanța: 135 km
  • Durata: 6-8 zile

Traseul Transcaucazian (TCT) este un proiect ambițios, început în 2015, care își propune să creeze o rețea de trasee de clasă mondială cu o lungime de peste 3.000 km, urmând Munții Caucazului Mare și Mic în Armenia și Georgia. Deși vor trece mulți ani până la finalizare, una dintre cele mai bune secțiuni, prin Valea Svaneti Superioară din Georgia, este deja deschisă excursioniștilor. Caucazul Mare este un masiv vast și foarte sălbatic, care se întinde pe mai multe țări. Vârfurile sunt semnificativ mai mari decât Alpii - Elbrus, la 5.642 metri, este cel mai înalt munte din Europa - și sunt foarte diferiți în ceea ce privește geologia, istoria naturală și cultura. Excursioniștii obișnuiți cu Alpii vor găsi aici o experiență radical diferită.

Kungsleden

Foto: Getty Images

  • Între Abisko și Hemavan, Suedia
  • Distanța: 440 km
  • Durata: 21-28 zile

Este de înțeles să te simți intimidat de ideea de a face drumeții la nord de Cercul Polar. Cu toate acestea, traseul oferă mult mai mult decât gheața polară și, din fericire, este una dintre cele mai bune rute pe distanțe lungi din Europa potrivită și pentru excursioniștii care nu sunt profesioniști. În timpul verii arctice, munții Laponiei suedeze își dau jos cea mai mare parte din zăpadă, pădurile se înverzesc și, pentru o vreme, soarele se întoarce deasupra orizontului timp de 24 de ore pe zi – este timpul ideal pentru drumeții deasupra Cercului Polar.

Traseul Hornstrandir

Foto: Getty Images

  • Între Hesteyri și Veiðileysufjörður, Islanda
  • Distanță: 54 km
  • Durata: 4 zile

Islanda are o reputație binemeritată ca fiind una dintre cele mai frumoase destinații pentru drumeții. În timp ce Traseul Laugavegur este drumul clasic de pe lista de dorințe a fiecărui excursionist, oportunitățile de plimbări de mai multe zile în Islanda sunt aproape nelimitate, iar Peninsula Hornstrandir are un farmec ascuns. Deși nu există trasee formale pe distanțe lungi în această rezervație naturală, excursioniștii vin aici de zeci de ani, iar acum există mai multe trasee cât de cât marcate. Nu este permis accesul mașinilor, ceea ce înseamnă că singurul mod de a ajunge la Hornstrandir este cu feribotul din Ísafjörður, loc aflat la 40 de minute de zbor de Reykjavik.

Transverzala

Foto: Getty Images

  • Între Maribor și Ankaran, Slovenia
  • Distanță: 617 km
  • Durata: 37 de zile

Traseul montan sloven, cunoscut sub numele de Transverzala, este cea mai veche pistă de drumeții de lungă durată din Alpii europeni și își merită pe deplin statutul clasic. Deși Slovenia este o țară mică, aceasta oferă o gamă variată de peisaje: păduri, terenuri agricole rurale, carst și vârfurile Alpilor Iulieni. Traseul face legătura între 55 de colibe, 23 de vârfuri și cinci orașe. Diversitatea acestui traseu se reflectă în diferitele niveluri de dificultate. Unele secțiuni sunt simple, în timp ce altele, de obicei în munții înalți, sunt mult mai dificile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET