Centrul Icefjord din Groenlanda – o clădire spectaculoasă în mijlocul naturii

Ghețarul masiv Sermeq Kujalleq din Groenlanda este un loc ideal pentru observarea științifică a schimbărilor climatice, iar firma Dorte Mandrup a proiectat un centru spectaculos de cercetare și observație.


Ghețarul Sermeq Kujalleq de pe coasta de vest a Groenlandei e studiat de glaciologi de mai bine de 250 de ani. Centrul Icefjord din Ilulissat, proiectat de firma de arhitectură daneză Dorte Mandrup, se îmbină perfect cu peisajul impresionant, oferind rezidenților locali, turiștilor și cercetătorilor un adăpost din care să poată studia fiordul Icefjord.

Foto: Dorte Mandrup

Zona Icefjord, protejată de UNESCO, cu peste 4.000 de ani de patrimoniu cultural, este esențială pentru înțelegerea crizei climatice, iar Centrul Icefjord va sprijini acest demers. Dorte Mandrup a câștigat concursul internațional pentru proiectarea centrului în 2016. Competiția a fost lansată de Guvernul Groenlandei pentru a crea un loc de întâlnire internațional la 250 km nord de cercul polar, într-un peisaj dramatic, distinctiv.

Între crestele montane ale Icefjordului alunecă cel mai rapid ghețar din lume, Sermeq Kujalleq. Gheața din interior se topește în oceane cu o viteză tot mai mare în fiecare an. Cu ajutorul Centrului Icefjord, informațiile despre criza climatică vor fi accesibile localnicilor, turiștilor și cercetătorilor din întreaga lume.

Foto: Dorte Mandrup

Lucrările la construcția clădirii au început în vara anului 2019. Forma aerodinamică este concepută pentru a minimiza acumularea de zăpadă în timp ce încadrează priveliștea către fiord. Forma este creată de cadre geometrice din oțel diferite, creând un acoperiș dublu curbat. Clădirea vine acoperită de o potecă din lemn înclinată ușor. Aceasta este punctul de plecare al Traseului Patrimoniului Mondial, fiind și o zonă informală de relaxare și o platformă de vizionare – oferă o vedere spectaculoasă, netulburată a văii Sermermiut și a fiordului de gheață.

Centrul Icefjord din Ilulissat – video

vimeo.com

Ilulissat Icefjord Centre
AMI MÉG ÉRDEKELHET