Un muzeu iconic își deschide prima locație americană într-un loc neașteptat

Cu locații în Bruxelles, Shanghai și Málaga, Centrul Pompidou a devenit o organizaţie internaţională – iar primul lor muzeu nord-american va fi deschis în Jersey City în 2024.

Foto: oma.com


Foto: littleisland.org

Când renumitul Centru Pompidou din Paris își închide porțile la sfârșitul anului 2023 pentru o renovare de trei ani, va exista un nou loc pentru a experimenta colecția bogată - la 5.800 de km distanță. Faimoasa instituție franceză își va deschide primul avanpost nord-american într-o locație puțin așteptată: Jersey City, din statul New Jersey.
Situat chiar peste râul Hudson de Manhattan, orașul cu 260.000 de locuitori este deosebit de diferit de celelalte avanposturi ale Centrului Pompidou din Málaga, Spania (care a fost deschis în 2015), Bruxelles (deschis în 2018) sau Shanghai (deschis în 2019). Iniţiativa este un pas major în plasarea celui de-al doilea oraș ca mărime al statului american pe harta globală.

Foto: oma.com

Programat să se deschidă la începutul anului 2024, muzeul - care va fi cunoscut sub numele de Centre Pompidou x Jersey City - va fi un centru cultural, urmând același model ca locația din Paris, atât cu un muzeu de artă contemporană, precum și evenimente care reunesc arta și ideile.

Muzeul va fi amplasat în clădirea Pathside, construită în 1912, care se află la doar 15 minute de mers cu trenul de World Trade Center din Manhattan. În timp ce consiliul orașului Jersey City încă trebuie să aprobe planul, dacă totul merge bine, contractul cu Pompidou va dura cinci ani începând din 2024, cu opțiune de prelungire.

AMI MÉG ÉRDEKELHET